„Deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influenţa cursul ţării” – Klaus Iohannis  

Președintele Klaus Iohannis a rememorat, astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, parcursul istoric al anului 1859, care a culminat cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Într-o paralelă cu evenimentele din urmă cu 165 de ani, șeful statului a făcut referire la anul 2024, ca an al alegerilor în România.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei (5 ianuarie 1859) şi al Ţării Româneşti (24 ianuarie 1859) a fost „pasul esenţial care a făcut posibil idealul nostru naţional, unitatea tuturor românilor, desăvârşit prin Marea Unire de la Alba Iulia din 1918”, a evidențiat președintele țării, în discursul său, susținut la ceremonia militară care a fost organizată în Parcul „Carol I”.

Klaus Iohannis a amintit că, la acea vreme, s-au făcut ”eforturi diplomatice majore şi a existat o susţinere financiară de o amploare impresionantă prin implicarea activă a marilor personalităţi ale vremii”.

„Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Dumitru şi Ion C. Brătianu, fraţii Golescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, C.A. Rosetti, Barbu Catargiu şi Costache Negri sunt printre figurile proeminente cu o contribuţie semnificativă la transformarea în realitate a visului unirii şi la consolidarea conştiinţei naţionale”, a continuat șeful statului.

„Prin hotărârea lor, prin iscusinţa de a găsi soluţii politice originale, au reuşit să obţină acordul Marilor Puteri”, a punctat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a mai spus că fără temelia clădită de Alexandru Ioan Cuza – reformele înfăptuite de acesta – nu ar fi putut deveni realitate statul român modern.

„Noul domnitor şi-a asumat dezideratele paşoptiste, a înfăptuit reformele mult aşteptate de românii de pe ambele maluri ale Milcovului şi a pus bazele instituţiilor moderne, de tip european”, a mai spus șeful statului.

„Anul 2024 are o încărcătură deosebită, fiind anul alegerilor”

Klaus Iohannis a făcut referire, apoi, la anul 2024, despre care a spus că are „o încărcătură deosebită”, fiind anul alegerilor.

”Este esenţial să ne exercităm cu responsabilitate dreptul nostru democratic de a alege politicienii care să servească cu devotament naţiunea, la fel cum au făcut şi înaintaşii noştri”.

Ca și în 1859, condiţiile geopolitice sunt dificile, dar România beneficiază, astăzi, de garanții solide de securiatate, a mai spus Klaus Iohannis, care a amintit statutul de membru NATO.

„România este un veritabil pilon de stabilitate într-o zonă marcată de turbulenţe accentuate, cu o economie solidă, fiind angrenată într-un amplu proces de reformă a marilor sisteme publice. Toate aceste mari proiecte de anvergură trebuie continuate şi de aceea este important să conştientizăm că deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influenţa cursul ţării noastre”, a mai spus șeful statului.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, președintele Klaus Iohannis a decorat drapelul de luptă al Diviziei „Getica” şi drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Terestre.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *