Ziua Internațională a Libertății Presei: Cum ajută UE jurnaliștii?

În fiecare an, pe 3 mai, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Libertății Presei.

Data a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1993 pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la importanța libertății presei. Scopul acestei acțiuni este de a aduce aminte guvernelor de obligația lor de a respecta și de a sprijini dreptul la libertatea de exprimare, consacrat în articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Ziua reprezintă, de asemenea, un prilej de recunoaștere a eforturilor jurnaliștilor și instituțiilor media din întreaga lume care, în ciuda dificultăților și impedimentelor frecvente, lucrează din greu pentru a informa publicul despre tot ceea ce îi înconjoară.

Uniunea Europeană se angajează să promoveze și să protejeze libertatea presei ca drept fundamental al omului. UE recunoaște rolul critic pe care o presă liberă și independentă îl joacă într-o societate democratică și depune eforturi pentru a sprijini și întări libertatea presei, atât în statele sale membre, cât și în întreaga lume.

Prin Legea europeană privind libertatea mass-mediei, Uniunea Europeană protejează libertatea de exprimare, jurnalismul independent și dreptul la informație. Această lege, împreună cu Regulamentul privind serviciile digitale, precum și alte măsuri legislative, au fost implementate pentru a lupta împotriva proceselor care vizează reducerea la tăcere a jurnaliștilor sau a instituțiilor de presă.

Astfel, UE contribuie la asigurarea faptului că presa își poate continua să joace rolul esențial de a ține seama și de a promova dezbaterea publică informată.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *