Vor românii să muncească? Angajatorii spun că nu, Eurostat îi contrazice

Cu o recurență aproape trimestrială, mariile agenții de presă intervievează diferiți patroni care se plâng că românii nu mai vor să muncească ,în ciuda beneficiilor pe care le oferă. Să fie oare acesta adevărul?

„Candidații au devenit mult prea pretențioși”

Dimpotrivă, angajatorii caută oameni supraspecializați. La o simplă căutare pe site-urile cu anunțuri de angajări, de cele mai multe ori un angajator vrea să acopere 3 posturi cu un singur angajat. Exemplul cel mai relevant este în marketing. Pentru un post de „marketing specialist”, un termen vag, folosit intenționat pentru a îngloba mai multe activități ce țin de specializări diferite, un viitor angajat trebuie să:

  • Stăpânească „noțiuni de bază HTML” (sectorul IT, developing)
  • stăpânească foarte bine: Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, ș.a. (post ce ține de expertiza unui graphic designer)
  • mențină funcționalitatea site-urilor companiei (sectorul IT)
„Aceștia refuză să accepte un salariu minim pe economie”

Institutul Naţional de Statistică vine în apărarea angajaților deoarece, pentru a-și asigura traiul de la o lună la alta, o familie cu doi copii cheltuiește peste 8.600 de lei, cu aproape 20% mai mult față de 2021. Astfel chiar dacă ambii părinți ar avea un salariu minim pe economie (1898 de lei de la 1 ianuarie 2023), tot nu ar face față cheltuielilor.

„Vor bonusuri pe lângă salariu, chiar dacă nu au experiență”

De cele mai multe ori aceste „bonusuri” reprezintă plata propriu-zisă pentru orele suplimentare de muncă, sau pentru activitățiile din-afara fișei postului pe care un angajat este obligat să le presteze. Majoritatea angajatorilor își obligă angajații să semneze contracte cu clauze care specifică că orele suplimentare nu vor fi renumerate, ci compensate cu timp liber.

„Pur și simplu nu vor să muncească”

Potrivit Eurostat, în 2021, persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-64 de ani din Uniunea Europeană lucrau în medie 36,4 ore pe săptămână. România se situează pe locul 2 în topul țărilor care muncesc cel mai mult din UE.

Astfel angajații români muncesc în medie, pe săptămână 39,8 ore. Trebuie menționat că acest număr poate varia în funcție de industria și ocupația angajațiilor De exemplu, lucrătorii din domeniul confecțiilor sau construcțiilor pot lucra mai multe ore decât cei din industria de servicii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *