Viktor Orban’ Show: Care e prețul pentru România?

Viktor Orban și-a făcut numărul tradițional de vară, la Băile Tușnad – scena lui preferată pentru a-și prezenta tezele politice cele mai contondente. De această dată, premierul maghiar și-a axat discursul pe trei coordonate: a ironizat România, a atacat UE și a lăudat ascensiunea Chinei, în cursa cu SUA pentru supremația globală.

Show-ul anual s-a desfășurat după o discuție la București cu prim-ministrul român, urmată de constatarea ironică făcută la Tușnad: ”România are un premier nou, la mulți ani, să fie sănătos, e al 20-lea premier român de când sunt prim-ministru. Poate la a 20-a încercare ne iese”. Viktor Orban a continuat cu ironii și la adresa Ministerului de Externe de la București, căruia i-a demontat recomandarea transmisă, într-un document oficial, de a evita o serie de subiecte.

”Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot deranja: simboluri naționale – bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești. Să nu vorbim despre drepturile minorităților – bine, nu vorbesc nici despre asta. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritorial-administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc, dar noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești”, a șarjat liderul de la Budapesta.

Ca să nu existe loc de dubii, Laszlo Tokes a transmis același mesaj revizionist într-un mod și mai răspicat: ”Vă salut de pe teritoriul autonom «Băile Tușnad» și din ținutul autonom secuiesc”, după care a avertizat: ”Nu există nici Dumnezeu, nici diavol care să despartă brațele noastre încrucișate”. Și a lansat, la rândul lui, o ironie la adresa conducătorilor români, ținta lui Tokes fiind șeful statului: ”Nu vrem să emigrăm, viitorul nostru e în Transilvania. Nu vrem să ajungem la soarta sașilor președintelui Iohannis”.

Dar esența mesajului lui Viktor Orban pentru România nu ține numai de componenta naționalist-revanșardă, pe care nu s-a sfiit să o reafirme. Pentru că, de această dată, regimul de la Budapesta are un as în mânecă și a început să-l joace în relația cu Bucureștiul, căruia i-a cerut ”să ia în considerare faptul că ambiția română cea mai mare și anume aderarea la Spațiul Schengen este susținută de partea maghiară și atragem atenția că, de la 1 iunie 2024, Consiliul UE va avea președinție maghiară și scopul nostru prioritar e să obținem statutul Schengen pentru România”.

Aceasta a fost, foarte probabil, și miza invitării lui Orban la București, deși e un politician izolat de europeni și americani. Pe care premierul maghiar n-a ezitat să-i atace de la Tușnad în linia sa cunoscută: ”UE refuză moștenirea creștină, vrea să schimbe populația”, decuplarea Europei de energia rusă ”e doar o iluzie”, ”dominația americană se restrânge continuu”, iar chinezii ”sunt cei mai puternici în lume la producție”.

Într-un mod fără precedent, aceste declarații nu mai sunt doar problema lui Viktor Orban. Pentru că scrisoarea adresată sâmbătă lui Marcel Ciolacu desăvârșește o situație delicată pentru partea română. Omologul maghiar a mulțumit atât pentru primire, cât și ”pentru că aţi făcut posibil ca discursul meu de astăzi să se desfăşoare în mod paşnic şi fără tulburări”.

Nu știm dacă va fi cazul și dacă, într-adevăr, ne va ajuta Ungaria în drumul spre Schengen. Putem, însă, să ne întrebăm de pe acum: care e prețul?

articol publicat și pe www.stiripesurse.ro

  • foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Facebook

Comentarii

77 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *