Valea Uzului – loc de comemorare pentru criminalii fasciști

Cimitirul Militar din Valea Uzului atrage din nou atenția din cauza comemorării de ieri, organizate de politicieni extremiști maghiari în memoria fasciștilor secui care au luptat alături de Germania nazistă în al doilea război mondial.

„În data de 26 august 1944 armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaţilor, a început atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieţi de 17 şi 18 ani. Au murit atunci mulţi oameni. De atunci, mulţumită sprijinului diverselor persoane şi instituţii, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. De 25 de ani, în fiecare an, în 26 august, ne adunăm să comemorăm tinerii curajoşi care şi-au pierdut aici viaţa şi ne rugăm pentru ei la capela din cimitir”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Așadar, comemorarea pusă la cale de UDMR cinstește soldați maghiari din trupele fasciste, care au luptat împotriva armatei române, în timp ce democrațiile occidentale celebrează victoria Aliaților împotriva nazismului și fascismului. Halucinant și intolerabil cult al unor criminali de război pe teritoriul unui stat membru al UE și NATO!

Mai mult, liderul extremist, cunoscut pentru instigările sale la ură inter-etnică, a lansat, în vederea comemorării puse la cale ieri, un apel la mobilizarea cetățenilor români de naționalitate maghiară în cimitirul transformat, lunile trecute, în poligon pentru provocări șovin-separatiste.

„Vom apăra Valea Uzului, vom apăra comunitatea noastră!”, „Trebuie să arătăm că suntem puternici, că nu vom permite să ni se ia ceea ce este al nostru, nimeni nu poate să ne ia trecutul, istoria” – au fost îndemnurile războinice ale lui Borboly Csaba, care a declarat că așteaptă prezența a 10.000 de cetățeni la comemorare.

S-au strâns numai 500.

Semn că rațiunea și atașamentul confraților noștri de etnie maghiară sunt mai puternice decât propaganda horthystă.

 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *