Comisia Europeană: Platformele online au eșuat în combaterea dezinformării rusești

Un recent studiu independent publicat de Comisia Europeană și citat de agențiile internaționale de știri dezvăluie că principalele platforme online nu au reușit să abordeze eficient valul de dezinformare rusească ce a însoțit conflictul din Ucraina, pe parcursul primului an de război. Acest raport a fost solicitat de oficialii UE, în urma preocupărilor legate de răspândirea informațiilor false și manipularea opiniei publice în contextul crizei din Ucraina.

Platformele analizate în studiu includ Facebook, Instagram, Twitter (redenumit în raport „X”), YouTube, TikTok și Telegram. Raportul constată că aceste platforme nu au reușit să respecte în mod eficient noile reguli instituite de legislația privind serviciile digitale (Digital Services Act, DSA) care au intrat în vigoare în luna curentă. Acest act legal impune reguli mai stricte pentru platformele de socializare de mare amploare în ceea ce privește gestionarea conținutului și combaterea dezinformării.

Conform autorilor studiului, „standardele de diminuare a riscurilor nu au fost îndeplinite în cazul dezinformării” orchestrată de Moscova. Deși reglementările DSA au reușit să diminueze parțial activitățile nefaste ale Kremlinului în mediul online, platformele nu au aplicat aceste măsuri în mod sistemic. Acest lucru a dus la perpetuarea răspândirii informațiilor false și la vulnerabilitatea continuă la manipularea opiniei publice.

Sunt și alegerile europene din 2024 în pericol?

Studiul subliniază preocuparea autorităților de la Bruxelles cu privire la posibilele campanii de dezinformare în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, care sunt programate pentru anul viitor. Raportul avertizează asupra unui „mare risc” ca Rusia să încerce să influențeze rezultatele scrutinului prin răspândirea de dezinformare.

În acest context, autorii studiului consideră că Digital Services Act oferă perspective promițătoare pentru contracararea campaniilor de dezinformare ale statelor precum Rusia și pentru protejarea democrației și drepturilor fundamentale. Aceștia insistă asupra necesității unei implementări rapide și eficiente a noilor reguli pentru a asigura un mediu online mai sigur și mai curat în viitor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *