Umbra justiţiei peste întâlnirea Trump-Putin

Cu trei zile înaintea întâlnirii Trump-Putin de la Helsinki, procurorul Robert Mueller a cerut inculparea a 12 agenţi ai serviciilor de informaţii ruse, acuzaţi de piratarea reţelelor informatice ale candidatei democrate la alegerile prezidenţiale din 2016, Hillary Clinton, şi ale Comitetului naţional al Partidului Democrat. Procurorul Mueller anchetează imixtiunea rusă în scrutinul câştigat de Donald Trump. L’echo precizează că 13 resortisanţi şi trei societăţi din Rusia au fost deja inculpaţi în februarie pentru destabilizarea campaniei lui Clinton pe reţelele sociale. Piratajul ar fi fost orchestrat de serviciul de informaţii al armatei ruse, GRU, conform publicaţiei belgiene.

Le Soir anunţă că reuniunea de la Helsinki va avea loc, în ciuda apelurilor la anulare, după inculparea agenţilor urşi.

Le Figaro aminteşte că trei membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump, între care şi fostul director al acesteia, Paul Manafort, au fost puşi sub acuzaţie, iar fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională, Michael Flynn, a recunoscut că a minţit FBI şi a acceptat să coopereze cu justiţia. Deşi atât D. Trump, cât şi partea rusă au negat orice legătură, serviciile americane de informaţii au denunţat ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, prin intermediul reţelelor sociale şi al piratajului informatic de date din tabăra democrată.

New York Times observă că furia liderului de la Casa Albă e îndreptată împotriva anchetatorilor, nu a celor care atacă democraţia şi suveranitatea americană. NYT aminteşte atenţionarea şefilor de servicii cu privire la riscul ca Rusia să folosească alegerile parţiale de la mijlocul mandatului din toamnă ca pe un nou prilej de a ataca SUA.

Între summit-ul NATO de la Bruxelles, la care liderul american a ieşit învingător în disputa privind majorarea cheltuielilor de apărare ale aliaţilor europeni ai SUA, şi întâlnirea cu Vladimir Putin, preşedintele Trump se află la Londra. „O grenadă într-o grădină engleză”, descrie Le Figaro criticile aduse de Trump strategiei Theresei May pentru Brexit.

„Aş fi procedat cu totul altfel”, a declarat Trump pentru The Sun. De asemenea, gazdei sale i-a spus în două rânduri că Boris Johnson, ministrul de externe ce a demisionat luni, „are tot ce-i trebuie” pentru a fi „un mare prim-ministru”. Tot în interviul din The Sun, Donald Trump a avertizat că un parteneriat apropiat al Marii Britanii cu UE ar pune capăt unei relaţii comerciale privilegiate a britanicilor cu SUA.

Facebook

Comentarii

55 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *