O veste bună: UE evită recesiunea

Potrivit Comisiei Europene, economia UE pare să evite o recesiune, deoarece răspunsul coordonat al guvernelor a fost mai puternic decât consecințele războiului din Ucraina purtat de Rusia.

Nu mai departe de luna noiembrie, UE era pe cale să înregistreze două trimestre consecutive de creștere negativă, practic o recesiune, afectată de consecințele economice ale războiului, în special pe piețele energetice. Cu toate acestea, zona euro a scăpat la limită, înregistrând o creștere de 0,3% în trimestrul al treilea și de 0,1% în ultimul trimestru al anului 2022, potrivit celor mai recente previziuni economice ale Comisiei. Acest lucru a ridicat estimările de creștere anuală a zonei euro pentru 2022 la 3,5%, de la 3,2% anterior.

UE se ferește de recesiune

Acest impuls se traduce printr-o creștere mai mare decât se aștepta pentru 2023, de 0,9% în zona euro și de 0,8% în UE, față de 0,3% pentru ambele în prognoza din noiembrie. Estimările privind producția pentru 2024 rămân neschimbate, la 1,5% pentru zona monedei unice și la 1,6% în cadrul blocului comunitar.

Rezistența economică este o victorie pentru UE, care s-a luptat cu Rusia prin sancțiuni fără precedent și a trebuit să se confrunte cu creșterea prețurilor la energie și cu necesitatea de a se desprinde de energia rusească.

„Acestea sunt semne destul de pozitive ale rezilienței UE. Imaginea mai bună reflectă puterea răspunsului comun la șocurile resimțite începând cu 2020, însă europenii se vor confrunta în continuare cu o perioadă dific”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Dintre cele trei țări pentru care s-a estimat că vor înregistra o creștere negativă în 2023, doar Suedia se așteaptă să se descurce mai rău decât se preconiza, cu -0,8%. Germania, motorul economic al blocului, este de așteptat să rămână în teritoriu pozitiv în acest an, cu 0,2%, cu aproape un punct procentual mai mult decât cele -0,6% așteptate anterior. Letonia va scăpa, de asemenea, de recesiune, având o creștere de 0,1% în acest an.

Dintre ceilalți membri ai UE, doar Estonia, Lituania și Polonia și-au văzut creșterea revizuită ușor în scădere, celelalte rămânând constante sau depășind previziunile anterioare.

Facebook

Comentarii

92 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *