UE, plan de 43 de miliarde de euro pentru microcipuri

Planul Uniunii Europene de a stimula producția de microcipuri în cadrul blocului a primit marți undă verde, a confirmat președinția suedeză a Consiliului. Echipele de negociere din partea Parlamentului European, a președinției suedeze a Consiliului și a Comisiei au ajuns la un acord asupra Actului privind cipurile, o serie de măsuri menite să ducă cota UE în lanțul valoric mondial al semiconductorilor la 20 % până în 2030 (în prezent, aceasta este de 9 %).

Pachetul presupune o relaxare a normelor pentru a permite acordarea mai multor subvenții guvernamentale pentru instalațiile avansate de cipuri, un buget UE pentru cercetare și dezvoltare (C&D) în domeniul microcipurilor și instrumente de monitorizare a posibilelor deficite de aprovizionare.

Acordul, care a fost încheiat cu câteva săptămâni mai devreme decât se aștepta, deschide calea pentru o creștere a subvențiilor care ar trebui să permită blocului comunitar să ajungă din urmă alte centre majore de cipuri precum Statele Unite, Coreea de Sud, Taiwan și China. Planul a fost pus la punct în urma penuriei cauzate de coronavirus, dar, în ultimul an, tensiunile dintre China și Taiwan au subliniat importanța regândirii lanțurilor de aprovizionare.

„Acest lucru ne va permite să reechilibrăm și să securizăm lanțurile noastre de aprovizionare cu cipuri, reducând dependența noastră colectivă de Asia”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, într-o declarație împărtășită cu POLITICO după încheierea acordului.

Producători de cipuri precum Intel, STMicroelectronics și GlobalFoundries s-au angajat deja să construiască instalații de mai multe miliarde de euro în Germania și Franța și vor solicita aprobarea pentru subvenții naționale în conformitate cu noile norme privind ajutoarele de stat. TSMC, cu sediul în Taiwan – lider mondial în producția de cipuri mai avansate – se pare că ia în considerare o investiție în Europa, dar nu a luat încă o decizie oficială.

Unul dintre ultimele puncte deschise în timpul negocierilor dintre Parlament, țările membre și Comisie a fost bugetul propriu al UE pentru cercetare și dezvoltare de 3,3 miliarde de euro. Țările UE au fost nemulțumite de faptul că acest buget a fost luat din fondurile de cercetare existente. Legiuitorii UE au fost fermi în privința menținerii bugetului la 3,3 miliarde de euro – ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă, a confirmat un oficial al Parlamentului.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *