UE: Noi progrese în implementarea Pactului Verde European

Într-un efort de a reduce încălzirea globală, Uniunea Europeană s-a angajat în 2019 să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Astfel, în ciuda pandemiei de COVID și a războiului din Ucraina, precum și a crizei energetice asociate cu aceasta, parlamentarii UE fac din ce în ce mai multe presiuni pentru noi politici de reducere a poluării.

Dacă Uniunea Europeană reușește să implementeze aceste obiective, aceasta ar putea deveni un model pentru alți poluatori precum China și Statele Unite și să demonstreze națiunilor din Asia și Africa că unul dintre cei mai mari emițători de CO2 ai lumii ia în serios combaterea schimbărilor climatice.

Unele dintre obiectivele Pactului Verde European au fost transpuse în legislație, iar altele fac obiectul unor negocieri. Iată doar câteva din progresele pe care Uniunea le-a făcut până în prezent:

Reducerea poluării cu gaze cu efect de seră

Din 1990, Uniunea Europeană și-a redus emisiile anuale de gaze cu efect de seră cu aproximativ 30%, în principal prin reducerea arderii de cărbune. Până la sfârșitul deceniului, aceasta intenționează să reducă poluarea cu gaze cu efect de seră cu 57% față de nivelurile înregistrate în 1990.

Mai multă energie regenerabilă

22% din energia utilizată în Uniunea Europeană provine din surse regenerabile. Anul trecut, acesta a propus o strategie pentru a ajunge la 40% până la sfârșitul deceniului. Comisia Europeană și-a declarat apoi intenția de a mări încă o dată această procent, la 45%. Obiectivul sugerează un impuls rapid și agresiv pentru electrificarea activităților polunate și îmbunătățirea infrastructurii electrice a continentului.

Incalzirea locuintelor fară gaze

Până în 2030, Uniunea Europeană dorește să reabiliteze mai multe structuri și își dorește ca acestea să fie alimentate în proporție de 49% cu energie regenerabilă. Comisia Europeană a propus instalarea de panouri solare pe noile clădiri comerciale și publice începând cu 2027 și pe cele existente începând cu 2028. Din 2030, aceasta intenționează să aplice aceeași politică și tuturor construcțiilor rezidențiale noi.

Transport sustenabil

Emisiile medii de CO2 produse de mașinile noi urmează să fie reduse cu 55% până în 2030, iar apoi la zero până în 2035, potrivit Comisiei Europene. Singura industrie în care poluarea a crescut constant este cea a transportului, prin urmare aceasta măsură este una dintre cele mai simple și eficiente. Comparativ cu 1990, emisiile de gaze cu efect de seră, din acest sector, au fost cu 15% mai mari în 2021.

Ferme care poluează mai puțin

Animalele sunt responsabile pentru două treimi din emisiile de CO2 agricole din Uniunea Europeană. UE dorește să reducă la minimum cantitatea de soia, folosită pentru hrănirea vitelor, cultivată pe terenurile defrișate și să introducă aditivi durabili pentru furaje care pot reduce metanul produs de vaci.

Facebook

Comentarii

58 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *