UE: Termene obligatorii pentru reabilitatea locuințelor

Marți, eurodeputații au adoptat noi măsuri pentru stimularea ratei renovărilor și reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul construcțiilor.

Revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor vizează reducerea substanțială a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie în sectorul construcțiilor din UE până în 2030. De asemenea, eurodeputații își doresc creșterea ratei renovărilor energetice și transformarea acestui sector într-unul neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Astfel, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero din 2028. Toate clădirile noi vor trebui echipate cu tehnologii solare până în 2028, acolo unde este adecvat din punct de vedere tehnic și fezabil din punct de vedere economic. Clădirile rezidențiale în curs de renovare majoră, au termenul limită până în 2032.

Clasa energetică D pentru clădirile rezidențiale

Clasa energetică este o “notă” acordată clădirilor în funcție de capacitatea acestora de a economisi energie. Cele 7 “note” sunt de la A la G, însă fiecare clasă are în spate un punctaj de la 1 la 100 stabilit în funcție de mulți parametrii.

Clasa energetică A presupune un consum de mai puțin de 125 kwh/m2/an, energie consumată pentru asigurarea condițiilor optime – temperatură, iluminat, apă caldă. La polul opus, clasa energetică G presupune un consum de peste 820 Kwh/m2/an.

Astfel, potrivit noilor modificări, clădirile de locuințe trebuie să atingă, cel puțin, clasa de performanță energetică E până în 2030 și D până în 2033.

Clădirile nerezidențiale și publice ar trebui să obțină aceleași evaluări până în 2027, respectiv 2030. Îmbunătățirea performanței energetice (care poate lua forma unor lucrări de izolare sau îmbunătățire a sistemului de încălzire) ar avea loc atunci când o clădire este vândută sau este supusă unei renovări majore sau, dacă este închiriată, în momentul în care este semnat un nou contract.

Statele membre vor stabili măsurile necesare pentru atingerea acestor obiective în planurile lor naționale de renovare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *