Summitul Rusia-Africa: Putin se angajează să trimită gratuit cereale către șase țări africane

După ce Rusia a părăsit acordul cerealelor din Marea Neagră și a fost acuzată de blocarea accesului navelor în porturile Ucrainei, Putin încearcă acum să obțină sprijinul țărilor africane. În cadrul summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, Putin a anunțat că Rusia dorește să devină principalul furnizor de cereale al țărilor africane, înlocuind astfel Ucraina.

Pentru a asigura acest lucru, Putin a promis să trimită gratuit cereale către șase state africane în următoarele 3-4 luni. Aceste state sunt Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea.

În ciuda presiunilor din partea Occidentului pentru a descuraja participarea liderilor africani la summit, Putin a afirmat că relațiile cu Africa reprezintă o prioritate pentru Rusia și a promis întâlniri bilaterale cu liderii africani pentru a consolida colaborarea dintre Moscova și aceștia.

Moscova anunțase anterior livrări gratuite de cereale în Africa, cu o capacitate de export de 25.000-50.000 de tone pe lună către fiecare dintre cele șase țări desemnate. Un expert occidental în cereale de la Moscova a subliniat că această cantitate este ușor de atins pentru Rusia, având în vedere exporturile anuale de cereale de 48 de milioane de tone, sau o medie de 4 milioane de tone pe lună.

Rusia deține în prezent 3 milioane de tone de cereale în rezervă, iar odată cu recolta record de anul trecut și cu perspectiva unei alte recolte extraordinare anul acesta, apare nevoia de a goli capacitatea de depozitare.

Cu toate acestea, un dezavantaj al generozității Rusiei este că aceasta vinde în principal grâu, în timp ce acordul suspendat cu Ucraina a acoperit două treimi din exporturile de porumb -o cereală esențială pentru Africa, atât pentru hrănirea populației, cât și pentru creșterea animalelor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *