Summitul de la Granada: Două absențe notabile – Azerbaidjan și Turcia

Aproximativ 50 de lideri europeni se reunesc, astăzi, la Granada, în sudul Spaniei, la cel de-al treilea summit al Comunităţii Politice Europene.

Dar absenţa preşedintelui Azerbaidjanului – criza din Nagorno-Karabah ar fi trebuit să fie în centrul atenției – riscă să diminueze importanţa acestei reuniuni, notează France Presse într-o sinteză.

Absența liderului azer, Ilham Aliev, şi a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, reprezintă un eşec pentru acest forum, în contextul în care summitul își propunea să discute despre aplanarea tensiunilor regionale.

Agasat de manifestările europene de sprijin pentru Armenia, Ilham Aliev a anunţat că nu va participa la summit, denunţând o „atmosferă antiazeră”. De cealaltă parte, premierul armean, Nikol Paşinian, este prezent la forumul din Granada, dar se pare că reuniunea despre Nagorno-Karabah nu va mai avea loc.

Și absența lui Erdogan este considerată ca o pierdere pentru această ediție a CPE.

„Absenţa lui Erdogan, pentru a doua oară consecutiv, slăbeşte CPE, conceput să trateze cu Ankara într-un alt format decât UE, la care candidatura sa este îngheţată”, subliniază Sebastien Maillard, de la Institutul Jacques Delors.

Potrivit autorităților turce, președintele Erdogan și-a anulat participarea la summitul de la Granada, acuzând că a contractat o răceală, problemă medicală care nu i-a permis să facă deplasarea în Spania.

Marile puteri doresc să-și reafirme sprijinul pentru Ucraina

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este, de asemenea, inclus pe agenda discuţiilor, marile puteri europene dorind să-şi reafirme sprijinul pentru Kiev într-un moment în care criza politică de la Washington suscită îngrijorare cu privire la continuarea sprijinului american.

Sosit deja la Granada, Volodimir Zelenski urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi speră să ajungă la acorduri privind consolidarea apărării antiaeriene a ţării sale înainte de venirea iernii.

„Cheia pentru noi, mai ales înainte de venirea iernii, este să consolidăm apărarea antiaeriană şi avem deja baza pentru noi acorduri cu partenerii noştri”, a spus Zelenski.

Iarna trecută, Rusia a atacat infrastructuri importante în Ucraina, privând milioane de locuitori de încălzire, apă şi electricitate.

Kievul consideră că Rusia a reluat această strategie, vizând noi infrastructuri.

Volodimir Zelenski consideră, de asemenea, că ar trebui să se acorde „o atenţie specială” „regiunii Mării Negre şi colaborării privind securitatea alimentară globală şi protejării libertăţii de navigaţie”.

Facebook

Comentarii

74 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *