SUA și Canada: Noi sancțiuni pentru Belarus

Statele Unite și Canada au anunțat miercuri noi sancțiuni împotriva Belarusului. Această acțiune vine la trei ani de la protestele care au avut loc după alegerile prezidențiale din august 2020 și care au scos la iveală frauda electorală și încălcări ale drepturilor omului comise de către guvernul belarus.

În urma scrutinului prezidențial din august 2020, o undă de șoc a străbătut Belarusul, mobilizând sute de mii de cetățeni într-un protest masiv împotriva a ceea ce este considerat un proces electoral falsificat și o realegere frauduloasă a președintelui Lukașenko, care se află la putere din 1994. Protestele, care au atras atenția întregii lumi, au fost înăbușite violent de autorități, zeci de mii de oameni fiind obligați la exil, iar mulți alții au fost arestați.

SUA, care la vremea respectivă adoptaseră o serie de sancțiuni, au anunțat noi măsuri care vizează, printre altele, compania aeriană Belavia și persoane influente din cercul apropiat al lui Lukașenko. Departamentul de Stat al SUA a dezvăluit și o listă de 101 oficiali belaruși cărora li se vor refuza vizele de intrare în Statele Unite.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a subliniat într-un comunicat că „Statele Unite continuă să fie alături de curajosul popor belarus care aspiră la o țară în care principiile statului de drept, respectul pentru drepturile omului și guvernarea democratică să domine”.

În paralel cu aceste măsuri, ministrul de externe canadian, Melanie Joly, a anunțat la Ottawa impunerea de sancțiuni împotriva a nouă persoane și șapte entități din Belarus. Această decizie a fost justificată drept o reacție la încălcările grave și sistematice ale drepturilor omului. Joly a subliniat că cei responsabili pentru încălcările drepturilor omului nu ar trebui să scape nepedepsiți și a adăugat că sprijinul acordat de Belarus acțiunilor controversate ale liderilor ruși nu va trece neobservat.

Răspunsul Belarusului

Regimul belarus a respins aceste măsuri prin intermediul unui comunicat dat publicității miercuri de către ministerul de externe, considerându-le „sancțiuni ilegale” și acuzând Occidentul că încearcă să influențeze calea pe care Belarus o urmează. Totodată, autoritățile de la Minsk au cerut recunoașterea victoriei președintelui Lukașenko în cadrul alegerilor din 2020.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *