STUDIU: Poluarea aerului ucide 1.200 de copii și adolescenți în Europa în fiecare an

Poluarea aerului ucide peste 1.200 de copii și adolescenți pe an în Europa, potrivit unui raport publicat luni de Agenția Europeană de Mediu (AEM). De asemenea, crește semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viață.

În ciuda îmbunătățirilor realizate în ultimii ani, nivelul principalilor poluanți atmosferici din multe țări europene rămâne „cu încăpățânare peste” orientările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), avertizează raportul. Europa Centrală și de Est sunt deosebit de grav afectate.

Copiii și adolescenții sunt deosebit de vulnerabili la poluarea aerului, deoarece organismul și sistemul lor imunitar sunt încă în curs de dezvoltare. Expunerea la dioxid de azot și ozon pe termen scurt și la particule fine, cunoscute și sub numele de PM 2,5, pe termen lung poate afecta funcția și dezvoltarea pulmonară a copiilor. Acest lucru poate duce la apariția bolilor respiratorii și cardiovasculare, inclusiv a astmului, care afectează 9% dintre tinerii din Europa. Expunerea la poluarea atmosferică în timpul sarcinii este, în plus, legată de greutatea mică la naștere și de riscul de naștere prematură.

Raportul estimează că poluarea atmosferică provoacă peste 1 200 de decese premature pe an în rândul persoanelor cu vârsta sub 18 ani din cele 32 de țări membre ale SEE, care nu includ Regatul Unit, Elveția sau Ucraina. Deși acest număr este încă scăzut în comparație cu numărul total de decese cauzate de poluarea atmosferică, care a fost estimat la 311.000 în 2021, impactul decesului sau al bolilor cronice la începutul vieții este considerat mai mare, relatează Euronews.

În rândul populației în general, bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai frecvente cauze ale deceselor premature cauzate de poluarea aerului, urmate de bolile pulmonare și de cancerul pulmonar

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *