Instanța supremă a UE condamnă Polonia pentru poluarea fonică

Curtea de Justiție a UE a condamnat joi Polonia pentru că nu a pus în aplicare la nivel național legislația UE privind poluarea fonică.

Directiva privind zgomotul ambiental stabilește nivelurile maxime de zgomot recomandate și solicită țărilor să colecteze date privind zgomotul. De asemenea, aceasta solicită guvernelor să elaboreze planuri de acțiune pentru a combate poluarea fonică, inclusiv pentru zonele în care nivelurile recomandate nu au fost depășite.

Curtea a constatat că Varșovia nu a adoptat planuri de acțiune privind zgomotul pentru astfel de zone în termenul prevăzut. De asemenea, guvernul nu a reușit să transpună în legislația națională cerința ca aceste planuri să includă măsuri de conservare a „zonelor liniștite”, a declarat Curtea.

Potrivit instanței, țara nu a întocmit planurile de acțiune necesare pentru 13 căi ferate principale și 247 de drumuri principale și nu a prezentat rezumatele planurilor de acțiune pentru alte 16 drumuri principale. Planul de acțiune „Zero poluare” al Comisiei Europene stabilește obiectivul de a reduce, până la sfârșitul deceniului, cu 30% față de nivelurile din 2017, până la sfârșitul deceniului, ponderea persoanelor „deranjate în mod cronic de zgomotul produs de mijloacele de transport”. Însă Agenția Europeană de Mediu estimează că numărul persoanelor afectate în mod cronic de zgomotul din trafic ar putea de fapt să crească până în 2030.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *