Sondaj: Europenii cred în victoria Ucrainei

Potrivit unui sondaj realizat cu ajutorul platformei independente de sondare a opiniei publice Eupinions, 61% dintre europeni cred că Ucraina va învinge în războiul cu Rusia, care a declanșat o invazie asupra țării vecine la data de 24 februarie 2022. De asemenea, 68% dintre respondenți consideră că atacul asupra teritoriului ucrainean reprezintă un atac asupra întregii Europe, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

„Această unitate este un indicator foarte important”, a declarat Isabell Hoffmann, responsabilă a Eupinions. „Existenţa valorilor comune şi împărtăşite este esenţială pentru legitimarea faptului că UE şi statele membre continuă să sprijine Ucraina. Presupunând că războiul se prelungeşte, este important ca cetăţenii ucraineni să ştie că marea majoritate a cetăţenilor europeni le recunoaşte progresele”, a adăugat ea.

Conform sondajului, 75% dintre respondenți consideră că decizia de a începe negocieri sau de a continua lupta aparține exclusiv ucrainenilor. Cele mai semnificative diferențe sunt în privința eficienței sancțiunilor împotriva Rusiei. Doar 40% dintre respondenți consideră că sancțiunile sunt un instrument eficient, iar 40% consideră contrariul, în timp ce 20% nu au o opinie pe această temă.

În ceea ce privește responsabilitatea pentru conflict, 66% o atribuie Rusiei, 11% Statelor Unite, 5% NATO, 5% Ucrainei și 13% nu au o opinie. Îngrijorarea cu privire la război este în creștere, 66% dintre respondenți declarând că se simt neliniștiți și că situația la nivel mondial este mai periculoasă decât în perioadele precedente.

„Preocuparea cetăţenilor este extrem de crescută în aceste momente. Nu-i de mirare, pe fondul brutalităţii războiului şi al nivelului real de ameninţare. Merită spus că acele persoane care se declară mai îngrijorate continuă să-şi manifeste sprijinul faţă de Ucraina, şi acelaşi lucru este valabil şi pentru cetăţenii europeni în general”, a explicat Hoffmann. „Datele nu arată că nivelurile crescute de preocupare ar avea legătură cu un sprijin mai scăzut faţă de Ucraina în lupta acestei ţări pentru independenţă şi autodeterminare”, a conchis ea

Sondajul a fost realizat în decembrie 2022 pe un eșantion de aproape 13.300 de cetățeni europeni, pe baza a două seturi de date. Unul dintre acestea a avut ca scop înregistrarea opiniilor populației din UE27 în ansamblu, iar celălalt a avut ca scop identificarea diferențelor legate de identitatea națională, cu accent pe respondenții din Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia și Spania.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *