Social media – sursa principală de informații pentru tineri

Rețelele sociale reprezintă principala sursă de informare pentru tinerii europeni cu vârste între 16 și 30 de ani, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru realizat de Parlamentul European.

Aproape jumătate dintre aceștia (42%) se informează despre probleme politice și sociale de pe rețelele sociale, în timp ce televiziunea ocupă locul al doilea (39%). Această tendință este mai pronunțată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, care se bazează mai mult pe platformele online (45%) comparativ cu cei de 25-30 de ani (39%).

Potrivit sondajului, Instagram și TikTok, sunt cele mai utilizate platforme pentru a obține știri politice și sociale, înregistrând procente de 47% și respectiv 39%. În schimb, rețeaua X (fost Twitter) este folosită doar de 21% dintre tinerii europeni.

Tinerii europeni sunt, însă, conștienți de riscurile dezinformării online. Aproape 76% dintre participanți au declarat că au fost expuși la știri false sau dezinformare. De asemenea, 70% dintre respondenți sunt încrezători în capacitatea lor de a recunoaște dezinformarea, cei din Malta și Croația fiind cei mai siguri în acest sens.

Prioritățile pentru următorii cinci ani

În ceea ce privește prioritățile pentru următorii cinci ani, aproape o treime dintre tinerii europeni consideră că Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe protecția mediului și schimbările climatice, iar 31% cred că economia și crearea de locuri de muncă ar trebui să fie priorități. De asemenea, 29% dintre respondenți vor ca UE să acorde prioritate protecției sociale și accesului la asistență medicală.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat importanța ascultării preocupărilor tinerelor generații, afirmând că „tinerii europeni sunt îngrijorați de prețurile în creștere, schimbările climatice, securitatea și șansele lor de a găsi un loc de muncă bun. Acestea sunt preocupări pe care trebuie să le adresăm în fiecare decizie pe care o luăm și în fiecare lege pe care o adoptăm. Altfel, riscăm să pierdem o generație din cauza deziluziei.”

Pe lângă preocupările legate de mediu și economie, tinerii din unele state membre ale UE, precum Cehia (36%), Polonia (33%) și Estonia (32%), consideră apărarea europeană o prioritate importantă, având în vedere contextul geopolitic actual.

Facebook

Comentarii