Șomajul din zona euro scade la un nivel record

Rata șomajului, ajustată sezonier, a fost semnificativ mai mică decât cea de 7,3% înregistrată cu un an în urmă.

Şomajul din zona euro a scăzut la un nivel record de 6,5% în octombrie, a anunţat biroul de statistică al UE, Eurostat.

Citirea -cea mai scăzută de când Eurostat a început să elaboreze cifrele șomajului în aprilie 1998- a fost un indicator că economiile celor 19 națiuni UE care folosesc moneda euro și-au revenit după pandemia de Covid.

Eurostat a estimat că, în întreaga Uniune Europeană, 12,95 milioane de adulți erau șomeri în octombrie mai exact 6,0 % din populația activă, dintre care 10,87 milioane de șomeri erau din zona euro.

În timp ce toate economiile OCDE, cu excepția fostului membru al UE, Marea Britanie, și-au revenit la cifrele de dinaintea pandemiei, piața globală îngreunează redresarea.

Inflația este încă în creștere, în mare parte din cauza prețurilor ridicate la energie provocate de războiul Rusiei din Ucraina.

O notă de analiză a băncii ING a adăugat că aceste date despre rata șomajului arată că „piața muncii rămâne rezistentă în ciuda încetinirii economiei”.

Persoanele mai tinere au avut cea mai mare rată a șomajului din UE și din zona euro, de 15,1% și, respectiv, 15,0%, potrivit Eurostat.

Această rată a fost singura care a înregistrat o creștere față de datele de anul trecut.

În cea mai mare economie a zonei euro, Germania, rata șomajului a fost de 3,0%, în scădere de la 3,3% în octombrie 2021. În Franța șomajul a fost de 7,1%, în scădere față de 7,6 % în 2021.

Cehia, care nu se află în zona euro, a avut cea mai scăzută rată a șomajului din UE, de 2,1 %, în timp ce Spania, membră a zonei euro, a fost în extrema opusă, cu 12,5 %.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *