Șeful diplomației UE dezvăluie identitatea diplomatului european deținut în Iran de peste 500 de zile

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a dezvăluit marți identitatea unui cetățean suedez deținut în Iran de mai bine de 500 de zile, confirmând că este vorba despre diplomatul european Johan Floderus. Cu toate acestea, Stockholm a refuzat până în prezent să confirme această informație, potrivit sursei AFP.

Anunțul privind identitatea lui Floderus a fost făcut astăzi, în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor dezvoltării din statele UE, desfășurată la Cadiz, în sudul Spaniei. Înaintea întâlnirii, Borrell a ținut să sublinieze în fața presei că el și echipa sa lucrează intens pentru obținerea eliberării diplomatului, acesta fiind reținut în Iran din data de 17 aprilie 2022.

Luni, Suedia solicitase oficial Iranului eliberarea unuia dintre cetățenii săi, pe care l-a descris drept deținut „arbitrar” și căruia nu i-a confirmat identitatea. Ministerul de Externe al Suediei a emis un comunicat în care a declarat: „Acest cetățean suedez este privat în mod arbitrar de libertate și trebuie, așadar, să fie eliberat imediat. Acest lucru le-a fost cerut autorităților iraniene”, se arată în e-mailul transmis AFP.

Potrivit ziarului The New York Times, Johan Floderus, în vârstă de 33 de ani, care lucrează pentru serviciul diplomatic al Uniunii Europene, a fost arestat în momentul în care se pregătea să se îmbarce în avionul de întoarcere de la Teheran pe data de 17 aprilie 2022, după o călătorie în scop turistic în Iran.

Nici autoritățile suedeze, nici Uniunea Europeană nu au confirmat până în prezent identitatea lui Floderus. Iranul a anunțat în iulie 2022 că l-a arestat pe un cetățean suedez pentru spionaj, ceea ce a accentuat tensiunile dintre Teheran și Stockholm.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni: „Suntem la curent și urmărim foarte îndeaproape cazul cetățeanului suedez aflat în detenție în Iran.” Situația lui Johan Floderus rămâne un subiect delicat în relațiile dintre Uniunea Europeană și Iran, iar presiunea pentru eliberarea sa continuă să crească.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *