România are nevoie de investiții uriașe pentru un sector energetic decarbonizat

România are nevoie de investiții, până în anul 2050, de aproximativ 335 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 3% din Produsul Intern Brut al țării, pentru a dezvolta un sector energetic decarbonizat, conform Raportului de țară privind Clima și Dezvoltarea (RTCD), realizat de Banca Mondială. Această informație a fost dezvăluită în cadrul unei conferințe despre schimbările climatice desfășurată marți.

În pofida unor eforturi semnificative pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, România se află pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul pentru 2030 de reducere a emisiilor cu 55% față de nivelul din 1990, arată raportul.

Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivul ambițios al neutralității carbonului până în 2050, este necesar un program masiv de electrificare, care să înlocuiască consumul direct de carburanți fosili cu energie provenită din surse regenerabile, subliniază Banca Mondială.

Raportul arată că pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, România trebuie să se concentreze nu doar asupra decarbonizării sectorului energetic, ci și asupra transformării sectorului de transport, optimizării utilizării resurselor de apă și investițiilor în capitalul uman și competențele forței de muncă.

De asemenea, raportul indică faptul că România este foarte vulnerabilă la riscurile schimbărilor climatice, cu amenințări precum inundațiile și seceta. În același timp, emisiile de carbon ale țării sunt relativ ridicate, cu o medie de 2,5 ori mai mare decât cea a Uniunii Europene.

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat la conferința privind schimbările climatice de la București importanța unei tranziții climatice „echitabile, incluzive și compatibile cu creșterea economică”, dat fiind că efectele schimbărilor climatice devin tot mai acute pentru cetățenii români.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *