Reforma sistemului judiciar din Ungaria nu corespunde cerințelor UE

Parlamentul Ungariei a aproba un proiect de lege care vizează modificarea unei părți a reformei judiciare, crucială pentru deblocarea fondurilor UE. ONG-urile susțin că, deși proiectul de lege conține unele elemente pozitive, acesta nu abordează în mod adecvat problemele statului de drept identificate de UE.

Eșecul Ungariei în a soluționa îngrijorările exprimate de Uniunea Europeană cu privire la pachetul său judiciar pun în pericol miliarde de euro din fonduri UE, potrivit mai multor ONG-uri, inclusiv Amnesty International Ungaria.

Propunerea revizuită adoptată de Parlament are câteva elemente pozitive, cum ar fi acordarea unor competențe de control mai eficiente Consiliului Național al Magistraturii, dar aceasta trebuie să abordeze în continuare posibilitatea ca judecătorii maghiari să facă recurs la Curtea de Justiție a UE.

Deficiențele din sistemul judiciar din Ungaria au fost în centrul unei dispute între Budapesta și Bruxelles cu privire la statul de drept, ducând la blocarea a 22 de miliarde de euro din Fondul de coeziune UE. Deși o parte din această sumă nu poate fi alocată Ungariei din alte motive, soluționarea problemelor legate de statul de drept ar putea debloca aproximativ 13 miliarde de euro.

Între timp, guvernul Ungariei consideră că a îndeplinit condițiile necesare și se așteaptă să aibe accest la aceste fonduri în termen de o lună.

O delegație a Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European va efectua o vizită oficială în Ungaria în această săptămână. Aceasta se va concentra asupra progresului privind statul de drept și va stabili dacă Ungaria va putea utiliza eficient resursele financiare din bugetul UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *