Raport GRECO: România și-a îmbunătățit măsurile anti-corupție, dar mai sunt lucruri de făcut

Astăzi, Grupul de state împotriva corupției (GRECO) al Consiliului Europei a publicat un raport de evaluare privind măsurile de prevenire și combatere a corupției în funcțiile executive de vârf ale guvernului central și în cadrul agențiilor de aplicare a legii din România. Deși țara noastră a dezvoltat un cadru instituțional și juridic de integritate, conform raportului, mai sunt necesare îmbunătățiri în mai multe domenii cheie.

Raportul recunoaște eforturile României în dezvoltarea unui cadru instituțional de integritate, inclusiv prin intermediul Agenției Naționale de Integritate (ANI), Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și Direcției Generale Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și prin implementarea unei strategii naționale anticorupție (SNA).

Cu toate acestea, raportul identifică mai multe domenii în care sunt necesare îmbunătățiri semnificative. Printre recomandări se numără consolidarea cadrului legal referitor la integritate pentru a oferi mai multă claritate, coerență și stabilitate. De asemenea, raportul subliniază necesitatea reglementării fenomenului „ușilor rotative”(n.r. mutarea angajaţilor de la locurile de muncă din sectorul public la cele din sectorul privat şi invers) pentru persoanele cu funcții executive de vârf.

Un aspect îngrijorător menționat în raport este utilizarea frecventă a ordonanțelor de urgență de către guvern pentru a legifera în cazuri excepționale. Autoritățile sunt încurajate să abordeze această problemă cu prioritate. De asemenea, se recomandă instituirea unui mecanism independent de supraveghere a refuzului autorităților de a divulga informații de interes public care nu sunt publicate sau actualizate online în mod regulat.

În ceea ce privește poliția și jandarmeria, raportul sugerează că autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a reglementa numirea pe scară largă a ofițerilor de aplicare a legii în funcții de conducere, în special în cadrul fenomenului de „împuternicire”, care este lăsat în mare parte la discreția superiorului ierarhic direct. De asemenea, se recomandă consolidarea verificării periodice a integrității și reglementarea activităților secundare ale agenților de aplicare a legii pentru a preveni conflictele de interese.

Autoritățile române sunt acum responsabile să implementeze aceste recomandări și să prezinte un raport GRECO cu privire la punerea în aplicare a acestora până la 31 decembrie 2024. Acest raport va fi esențial pentru evaluarea nivelului de conformitate al țării noastre în ceea ce privește lupta împotriva corupției și promovarea integrității în funcțiile executive de vârf și în agențiile de aplicare a legii.

Facebook

Comentarii

99 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *