Raiffeisen și alte bănci europene și-au triplat profitul în Rusia. Plăți imense către statul rus

Băncile europene și-au triplat profiturile în Rusia, în contextul războiului din Ucraina, și au plătit de patru ori mai multe taxe către statul rus decât înainte de invazia militară.

Cele mai mari bănci europene care continuă să opereze în Rusia au plătit peste 800 de milioane de euro în taxe la bugetul rus în 2023, a calculat Financial Times. Este de patru ori mai mult decât înainte de intrarea trupelor ruse în Ucraina, precizează ziarul rus Kommersant.

Băncile europene Raiffeisen Bank International, Unicredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP au raportat că profiturile lor combinate au depășit 3 miliarde de euro în 2023. Aceasta este de trei ori mai mult decât în ​​2021.

Jumătate din plăți: Raiffeisen

Datorită creșterii profitabilității, băncile au plătit taxe în jur de 800 de milioane de euro, față de 200 de milioane de euro în 2021. Mai mult de jumătate din plăți au fost făcute de către Raiffeisen Bank International.

Potrivit Financial Times, profiturile mari ale băncilor occidentale din Federația Rusă indică modul în care companiile străine, care continuă să opereze în Rusia, ajută țara să-și mențină stabilitatea financiară pe fondul sancțiunilor.

Publicația a analizat planurile grupului austriac și a ajuns la concluzia că filiala sa din Rusia are „planuri ambițioase” de a-și extinde în mod repetat baza de clienți.

Raiffeisen Bank International a anunțat anterior planuri de a-si reduce afacerile din Rusia. Deutsche Bank, OTP și Commerzbank și-au redus prezența în Rusia. Intesa este în proces de vânzare a afacerii sale.

Băncile occidentale, mai atractive

Băncile americane nu au fost incluse în calculele Financial Times, deoarece nu își dezvăluie rezultatele în mod specific în Rusia în rapoartele lor. Se observă că Citigroup, conform Școlii de Economie din Kiev, a plătit 53 de milioane de dolari în Rusia și a devenit al patrulea cel mai mare contribuabil dintre băncile occidentale. JPMorgan a plătit 6,8 milioane de dolari.

După cum notează Financial Times, băncile străine au beneficiat nu doar de majorarea dobânzilor, ci și de sancțiunile occidentale împotriva băncilor rusești. Instituțiile de credit rusești au pierdut accesul la sistemele internaționale de plată, ceea ce a sporit atractivitatea băncilor occidentale.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *