Deasupra clipei: Revoluția geopolitică și Summit-ul NATO

”Ca popor mic, așezat între mari imperii, Otoman, Rus, Polonez, Habsburgic sau Austro-Ungar, românii au fost nevoiți tot timpul să fie cu ochii în patru ca să-și apere teritoriile sau ca să și le recupereze, în cazul în care acestea au fost rupte din trupul țării mamă”, scrie Iulian Fota într-o excelentă analiză publicată în ”Reporter Global”. ”

”Într-o epocă istorică a izolării continentale, a separării conceptuale a Europei de Asia, Marea Neagră a fost, pentru sute de ani, o regiune marginală a Europei. Însă în acest moment, prin globalizare și interdependență, prin apariția Eurasiei, regiunea Mării Negre capătă un nou statut central”, consideră Iulian Fota, argumentul principal fiind strategia Chinei în regiunea noastră.

https://reporterglobal.ro/print/cod-portocaliu-de-revolutie-geopolitica/

Robert Lupițu, cel mai conectat dintre jurnaliștii români la relația România-NATO, scrie pe ”Calea Europeana” despre ”Summitul supraviețuirii unității transatlantice: Cea mai delicată temă a summitului NATO este și cartea strategică a României”.

”Summitul de săptămâna viitoare întrezărește două opțiuni: fie este transformat într-un teatru de confruntări politice între Donald Trump și o parte din aliații europeni, continuând logica ultimelor reuniuni occidentale care au permis alimentarea dilemei unei rupturi transatlantice, fie va oferi un plus de oxigen relației euro-atlantice și alianței occidentale per ansamblu. Contracțiile politice euro-atlantice sunt și mai îngrijorătoare întrucât următoarea situație nu a putut fi anticipată: Summitul pe a cărui agendă se va afla și cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece drept răspuns la postura agresivă a Rusiei va trebui să gestioneze, cu prioritate, delicatele semnale de dezbinare transatlantice intensificate în ajunul primului summit între actualul președinte al SUA și liderul Rusiei, Vladimir Putin”, observă Robert Lupițu.

”Disputa în care Occidentul s-a angrenat cu sinele anticipează un summit în care riscul unei scindări transatlantice este mai ridicat ca oricând. Pe linia extrem de fină a acestui risc trebuie să navigheze România pentru a-și atinge obiectivele de securitate”, consideră Robert Lupițu, subliniind că delegația condusă de președintele Klaus Iohannis va merge la summit reprezentând unul dintre cele șase state membre care au alocat 2% din PIB pentru Apărare în 2017, dar și țara aliată care deține primul loc în rândul națiunilor NATO ce au alocat cel mai mare procent din bugetul Apărării capitolului înzestrării militare.

Analiza integrală poate fi citită aici: http://www.caleaeuropeana.ro/summitul-supravietuirii-unitatii-transatlantice-cea-mai-delicata-tema-a-summitului-nato-este-si-cartea-strategica-a-romaniei

Facebook

Comentarii

41 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *