Putyin aláírta az atomszerződés ratifikációját visszavonó törvényt

Ma, Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin aláírt egy törvényt, amely hatályon kívül helyezi Oroszország 2000-ben történt teljes nukleáris kísérletek betiltásáról szóló szerződését, ezzel lehetőséget teremtve a Kreml számára az új atomfegyver-kísérletek végzésére. Putyin korábban kijelentette, hogy az Oroszország által aláírt, de sosem ratifikált 1996-os Teljes Nukleáris Kísérletek Betiltása Szerződés (CTBT) ratifikációjának visszavonása csak az Egyesült Államok hasonló álláspontjának tükrözése.

Ezt a visszavonást az orosz parlament alsó és felső háza egyhangúlag jóváhagyta a múlt hónapban, mielőtt Putyin végső jóváhagyásra kapta volna. A mai napon aláírta a törvényt az állami hírügynökségek jelentései szerint.

Az orosz tisztviselők hangsúlyozták, hogy a szerződésből való kilépés nem jelenti automatikusan az atomkísérletek újrakezdését, és ezt csak akkor fontolnák meg, ha az Egyesült Államok is hasonló döntést hozna. Mindazonáltal Putyin döntése aggodalmakat keltett az elemzők körében, különösen azok fényében, hogy az orosz elnök az Ukrajna 2022-es teljes kiterjedésű megszállását követően fenyegetőzött a nyugati világ felé, sőt még nukleáris fegyvereket is elhelyezett Fehéroroszországban, amely határos NATO-tagállamokkal, mint Lengyelország, Litvánia és Lettország.

Az októberben a RT állami finanszírozású televíziócsatorna főszerkesztője, Margarita Simonyan olyan negatív reakciót váltott ki, amikor javasolta, hogy Oroszország robbantsa fel egy nukleáris bombát Szibéria felett, mint figyelmeztetést a nyugati világ felé. A Kreml elutasította ezt a javaslatot, és kijelentette, hogy Oroszország továbbra sem mond le a nukleáris kísérletek tilalmáról.

Ugyanebben a hónapban, amikor az orosz Állami Duma a CTBT-ből való kilépésről szavazott, Oroszország szimulált nukleáris csapást hajtott végre egy olyan gyakorlat keretében, amelyet maga Putyin felügyelt.

A CTBT, amely „mindenféle nukleáris robbanást tilt, legyen az katonai vagy békés célú,” 187 ország aláírásával rendelkezik, és 178 ország ratifikálta. Oroszország eredetileg 2000-ben ratifikálta a szerződést. Az Egyesült Államok azok közé tartozik, amelyek sosem ratifikálták az interdiszciplináris tilalmat, hasonlóan más nukleáris hatalmakhoz, mint Kína, India és Pakisztán.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *