Problemele cu justiția ale familiei Biden, supuse votului Congresului

Fiul preşedintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a declarat miercuri că nu va coopera cu comitetul din Camera Reprezentanţilor care l-a convocat să depună mărturie la o reuniune cu uşile închise despre afacerile sale, înaintea unui vot aşteptat mai târziu în aceeaşi cameră a Congresului pentru formalizarea procedurii de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva actualului preşedinte democrat, acuzat de republicani că, în perioada când a fost vicepreşedinte al SUA, a profitat de pe urma afacerilor făcute de fiul său în străinătate, relatează Reuters conform Agerpres.

Hunter Biden a organizat o conferinţă de presă în afara Capitoliului, unde a fost convocat de Comitetul de Supraveghere al Camerei Reprezentanţilor pentru o audiere cu uşile închise.

„Nu există nicio dovadă care să susţină alegaţiile conform cărora tatăl meu a fost implicat financiar în afacerile mele, pentru că asta nu s-a întâmplat”, a indicat fiul preşedintelui Biden.

„Cu profunda mea dependenţă (de alcool şi droguri), am fost extrem de iresponsabil cu finanţele mele. Dar să sugerezi că acesta este un temei pentru un proces de impeachment este mai mult decât absurd. Este o ruşine”, a mai spus Hunter Biden.

După aceste afirmaţii, congresmanul republican Darrell Issa a spus că se aşteaptă ca respectivul comitet al Camerei Reprezentanţilor să-l acuze pe Hunter Biden de sfidare a Congresului, în cazul în care el nu se prezintă la audierea pentru care a fost convocat.

În acest timp, republicanii presează pentru un vot în Congres chiar miercuri care să formalizeze procedura de impeachment. Ei îl acuză pe Joe Biden că l-a ajutat pe fiul său în afacerile acestuia în străinătate, profitând de conexiunile sale politice din perioada când a fost vicepreşedinte al SUA, între 2009 şi 2017, şi că a beneficiat la rândul său de pe urma respectivelor afaceri.

Potrivit preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, familia Biden ar fi primit peste 15 milioane de dolari de la companii sau guverne din Ucraina, Rusia, Kazahstan, România şi China între anii 1914 şi 2019, iar partenerii lor ar fi primit alte încă 9 milioane de dolari, notează agenţia EFE. Potrivit republicanilor, Joe Biden s-a întâlnit de cel puţin 22 de ori cu parteneri de afaceri străini ai fiului său.

Deschiderea unei proceduri de impeachment împotriva lui Biden este cerută de mult timp de aripa cea mai de dreapta a Partidului Republican, respectiv aripa care-l susţine pe fostul preşedinte Donald Trump. Acesta din urmă a fost el însuşi ţinta a două astfel de proceduri iniţiate de democraţi, ambele eşuate, prima fiind legată de o intervenţie a lui Trump pe lângă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca Ucraina să redeschidă o anchetă de corupţie ce viza compania Burisma cu care colabora Hunter Biden, anchetă care, conform republicanilor, fusese închisă în urma presiunilor vicepreşedintelui Joe Biden.

Chiar dacă va fi lansată în urma votului din Camera Reprezentanţilor, procedura de impeachment nu are practic nicio şansă de a conduce la demiterea lui Joe Biden, întrucât democraţii au majoritate în Senat. Însă procedura le-ar putea permite republicanilor să obţină noi informaţii care să-l incrimineze pe actualul preşedinte şi să-l pună mai mult în dificultate în perspectiva alegerilor de anul viitor, la care preşedintele acum în vârstă de 81 de ani doreşte să obţină un nou mandat.

În ce-l priveşte pe fiul său, care a recunoscut că s-a luptat în trecut cu dependenţa sa de droguri şi alcool, acesta are în prezent în SUA două dosare penale, pentru evaziune fiscală şi posesie ilegală de armă.

Facebook

Comentarii

39 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *