Orban critică Legea europeană privind libertatea presei: „Nu am luptat împotriva comuniștilor pentru a ajunge în 1984”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat dur Legea Europeană privind Libertatea Presei (EFMA), votată marți în Parlamentul European, catalogând-o drept un pas periculos spre o „lume orwelliană” în care Uniunea Europeană (UE) ar urmări să controleze mass-media. Orban a exprimat aceste temeri joi, iar declarațiile sale au atras atenția opiniei publice și a agențiilor de presă din întreaga Europă.

„Nu am luptat împotriva comuniștilor pentru a ajunge în 1984”, a comentat Orban pe platforma X (fosta Twitter), făcând aluzie la romanul distopic scris de George Orwell. Premierul ungar a sugerat că Bruxelles-ul, prin intermediul EFMA, ar încerca să „pună sub control” presa, o acuzație care contrastează cu argumentul principal al legislației.

În timp ce premierul ungar vede în EFMA o amenințare la adresa libertății presei și a independenței mass-media, negociatoarea principală a acestei legi în Parlamentul European, eurodeputata germană Sabine Verheyen, consideră că EFMA va asigura o protecție mai bună împotriva „influențelor externe” asupra mass-media europene.

Legea Europeană privind Libertatea Presei (EFMA), dacă va fi adoptată în forma actuală votată de Parlamentul European, va impune societăților din mass-media publică să dezvăluie identitatea proprietarilor lor, precum și a celor care acordă publicitate instituțională sau susținere publică. Printre alte aspecte, legea va restricționa utilizarea soft-urilor de spionaj împotriva jurnaliștilor, cu excepția cazurilor în care o astfel de acțiune este validată de justiție pentru investigarea unei „infracțiuni grave”.

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *