Parlamentul European strânge legăturile cu republicile ex-sovietice din Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic își propune să consolideze legăturile politice și economice dintre UE și partenerii săi est-europeni: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina, după ce Belarus și-a suspendat participarea în iunie 2021.

Războiul din Ucraina a subliniat importanța ca UE să creeze legături strânse cu țările din estul Europei, astfel membrii Adunării Parlamentare Euronest au căutat noi moduri prin care să ducă mai departe inițiativa Parteneriatului Estic al UE.

Întâlnindu-se la Chișinău, Moldova, pentru cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest din 19-21 februarie, europarlamentarii și parlamentarii din țările Parteneriatului Estic au susținut o dezbatere asupra viitorului regiunii după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Această întâlnire a servit drept forum pentru a discuta provocările actuale și pentru a promova condițiile necesare pentru a accelera asocierea politică și integrarea economică a acestor țări.

În cadrul acestei întâlniri părțile implicate au discutat despre o gamă largă de probleme, inclusiv campaniile rusești de dezinformare care vizează regiunea Parteneriatului Estic, nevoile Ucrainei de recuperare și reconstrucție, provocările de securitate energetică și consecințele sociale ale războiului din Ucraina și ale altor conflicte armate.

Unii participanți au subliniat că, având în vedere evoluții precum agresiunea Moscovei și acordarea ulterioară a statutului de candidat UE Ucrainei și Moldovei, cooperarea UE a Parteneriatului Estic merită o regândire pentru a o face mai atractivă și pentru a o adapta la evoluțiile geopolitice.

Aceștia au subliniat, de asemenea, că aceste evoluții recente necesită ca UE să profite de această oportunitate pentru a consolida progresele bune și aspirațiile europene actuale ale unora dintre țările partenere est-europene ale UE.

Viitorul Parteneriatului Estic va face, de asemenea, subiectul unui nou raport care va fi dezbătut și votat în Comisia permanentă pentru afaceri politice, drepturile omului și democrație a Euronest.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *