Parlamentul European: Companiile vor fi obligate să facă publice salariile angajaților

În efortul de a aborda diferența de remunerare între femei și bărbați, regulamentul privind transparența salariilor, care va obliga unele firme să dezvăluie salariile medii defalcate pe gen, a primit aprobarea finală de la membrii Parlamentului European, joi.

Angajatorii vor fi acum obligați să declare marja de salarizare în anunțurile de angajare sau înainte de un interviu, în conformitate cu noile reglementări aprobate de europarlamentari cu 427 de voturi pentru, 79 împotrivă și 76 de abțineri. De asemenea, atunci când sunt întrebați de un angajat, companiile vor fi obligate, să ofere informații detaliate cu privire la nivelul salariului individual și mediu, împărțit pe gen.

La fiecare trei ani, companiile cu peste 100 de angajați vor fi obligate să publice date privind diferența salarială dintre angajații bărbați și femei. Companiile mai mari sunt îndemnate să facă acest lucru mai des.

Angajatorii vor trebui să efectueze o evaluare a salariului în colaborare cu reprezentanții angajaților, dacă discrepanța salarială pe care o raportează este de cel puțin 5%.

Regula modifică, de asemenea, sarcina probelor în litigiile salariale în favoarea angajatorilor și face posibil ca lucrătorii care au fost supuși discriminării salariale de gen să obțină compensații sub formă de plăți suplimentare, bonusuri și alte beneficii în natură.

Între timp, națiunilor UE li se cere să stabilească sancțiuni clare, cum ar fi amenzi, pentru încălcarea legii egalității de salarizare.

În UE, diferența de remunerare între femei și bărbați a fost aproape de 13% în 2021. Cele mai mari discrepanțe salariale din UE se găsesc în Estonia, Austria și Germania, cu rate de 20,5%, 18% și, respectiv, 17,6%. Discrepanțele salariale din Slovenia, România și Luxemburg sunt cele mai mici (respectiv 3,8%, 3,6% și -0,2%).

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *