Parlamentul European adoptă reguli stricte pentru moderarea conținutului pe platformele online

Marți, parlamentarii Uniunii Europene au votat în favoarea unor reguli menite să abordeze restricțiile privind moderarea conținutului impuse de către gigantul Google, parte a grupului Alphabet, Meta Platforms și alte platforme online de amploare. Această decizie vine în urma plângerilor formulate de unele instituții media cu privire la eliminarea arbitrară a conținutului lor, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Concret, articolul 17 din Legea privind libertatea presei, votată ieri de Parlamentul European, impune platformelor online să transmită conținutul de știri timp de 24 de ore înainte de a-l elimina, în cazul în care acest lucru contravine regulilor lor de moderare a conținutului. Scopul acestei inițiative este de a asigura pluralitatea mass-media și de a proteja independența editorială. Cu toate acestea, această clauză a stârnit semnale de alarmă în rândul platformelor online.

Potrivit comunicatului emis de europarlamentari, mass-media trebuie să fie notificate cu privire la intenția platformei de a șterge sau restricționa conținutul, oferindu-le o fereastră de 24 de ore pentru a reacționa.

După expirarea acestui termen, platforma poate lua măsuri cum ar fi ștergerea, restricționarea sau sesizarea autorităților naționale de reglementare, în cazul în care conținutul respectiv încă încalcă termenii și condițiile platformei.

Grupul de lobby tehnologic CCIA Europe, care include membri precum Google, Meta și X, a exprimat îngrijorări cu privire la faptul că articolul 17 ar putea fi exploatat de către unii pentru a răspândi dezinformare. Mathilde Adjutor, manager senior de politică al CCIA Europe, a declarat: „Exceptarea mass-media va împuternici actorii necinstiți, creând noi lacune pentru a răspândi știri false, mai degrabă decât să repare ceva.”

În plus, parlamentarii au votat pentru interzicerea utilizării programelor de spionaj împotriva jurnaliștilor, cu excepția cazului în care acest lucru poate fi justificat ca o măsură de ultimă instanță. De asemenea, se solicită ca mass-media să fie transparentă cu privire la proprietatea lor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *