Tehnologia revoluționară cu care SUA elimină Huawei de pe piața europeană 5G

Chinezii de la Huawei sunt în corzi. E un moment de cotitură pentru industria de telecomunicații: tehnologia Open Radio Access Networks (Open RAN) câștigă teren în Statele Unite și Europa, înlocuind gigantul chinez Huawei, în construcția rețelelor 5G.

Această schimbare tehnică deschide lanțul de aprovizionare 5G, permițând producătorilor alternativi de software și hardware să-și conecteze produsele la sistemele marilor jucători din industrie, relatează Politico.

Cu toate acestea, campania Open RAN crează diviziuni între oficialii SUA și cei din Uniunea Europeană, deoarece politicienii europeni se tem că tehnologia ar putea afecta poziția de lider a Uniunii, într-unul dintre puținele domenii tehnologice unde încă deține suprematia.

Oficialii americani au promovat Open RAN la forumuri precum G7, alianța de securitate Quad cu Australia, India și Japonia, și Consiliul de Comerț și Tehnologie UE-SUA (TTC) cu parteneri atlantici. Criticii susțin că această campanie este o încercare de a impune tehnologia americană în infrastructura 5G.

În lipsa unui concurent intern pentru Huawei, tehnologia Open RAN ar putea deschide piața concentrată a echipamentelor de telecomunicații unor giganți precum Amazon, Google și Microsoft, precum și companiilor specializate în hardware și software, cum ar fi Dell și Mavenir.

De ce se teme UE?

Uniunea Europeană este rezervată în privința Open RAN, deoarece producătorii săi de echipamente de telecomunicații, Nokia și Ericsson, ar putea fi înlocuiți de noi concurenți. Într-un studiu din 2020, Comisia Europeană a prezentat scenarii diferite pentru evoluția ecosistemului 5G, inclusiv unul în care Open RAN ar reprezenta cea mai „viabilă soluție”, cu oportunități și riscuri ale pierderii semnificative de cotă de piață pentru producătorii europeni.

Pentru operatorii de telefonie mobilă, Open RAN ar putea aduce o competiție necesară între furnizorii lor, mai ales în contextul eliminării firmelor chineze Huawei și ZTE din 5G. Arhitectura deschisă ar permite operatorilor să selecteze subcomponente pentru a construi stații de bază personalizate cu ajutorul unei varietăți de furnizori, reducând, totodată, prețul oferit de cei doi mari jucători europeni, Ericsson și Nokia.

În timp ce oficialii europeni se tem pentru poziția liderilor lor, Ericsson și Nokia își adaptează abordarea, recunoscând importanța diversității furnizorilor și sprijinind tehnologia Open RAN. Recent, Ericsson a semnat un acord de 14 miliarde de dolari cu gigantul de telecomunicații AT&T pentru construirea unei rețele bazate pe Open RAN în SUA.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *