Simulare de război: Victoria Chinei asupra Taiwanului, puțin probabilă. Dezastru, însă, pentru armatele implicate

Potrivit unui cunoscut grup de reflecție independent din Washington, care a efectuat simulări de război ale unui potențial conflict care îngrijorează liderii militari și politici din Asia și SUA, o invazie chineză a Taiwanului în 2026 ar provoca mii de victime în rândul forțelor chineze, americane, taiwaneze și japoneze și ar fi puțin probabil să se soldeze cu o victorie a Beijingului.

Acestea sunt câteva dintre concluziile la care a ajuns Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), după ce a efectuat ceea ce numește una dintre cele mai amănunțite simulări de război realizate vreodată cu privire la un potențial conflict asupra Taiwanului – insula guvernată democratic, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, pe care Partidul Comunist Chinez o revendică ca parte a teritoriului său suveran, deși nu a controlat-o niciodată.

Folosirea forței armate pentru a anexa insula nu a fost exclusă de președintele chinez Xi Jinping. CNN a analizat o copie în avans a raportului – intitulat „Prima bătălie a următorului război” – cu privire la cele două duzini de scenarii de război realizate de CSIS, care a declarat că proiectul a fost necesar deoarece simulările de război anterioare, guvernamentale și private, au fost prea restrânse sau prea opace pentru a oferi publicului și factorilor de decizie o imagine reală a modului în care ar putea avea loc conflictul din strâmtoarea Taiwan.

„Nu există nicio simulare de război neclasificat care să analizeze conflictul dintre SUA și China”, a declarat Mark Cancian, unul dintre cei trei lideri ai proiectului și consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

CSIS a rulat acest joc de război de 24 de ori pentru a răspunde la două întrebări fundamentale: ar reuși invazia și cu ce costuri? Răspunsurile probabile la aceste două întrebări sunt „nu” și „enorm”, se arată în raportul CSIS.

„Statele Unite și Japonia pierd zeci de nave, sute de avioane și mii de militari. Astfel de pierderi ar afecta poziția globală a SUA timp de mulți ani”, se arată în raport. În cele mai multe scenarii, Marina americană a pierdut două portavioane și 10 până la 20 de nave mari de luptă de suprafață. Aproximativ 3.200 de soldați americani ar fi fost uciși în trei săptămâni de luptă, aproape jumătate din ceea ce au pierdut SUA în două decenii de luptă în Irak și Afganistan.

„China are și ea mult de suferit. Marina sa navală este distrusă, nucleul forțelor sale este distrus, iar zeci de mii de soldați sunt prizonieri de război„, se arată în raport. Raportul a estimat că statul chinez va suferi aproximativ 10.000 de soldați uciși și va pierde 155 de avioane de luptă și 138 de nave importante.

De asemenea, scenariile descriu un viitor sumbru pentru Taiwan, chiar dacă o invazie chineză nu reușește.

„În timp ce armata taiwaneză există în continuare, aceasta este grav degradată și lăsată să apere o economie afectată pe o insulă fără electricitate și servicii de bază”, se arată în raport. Armata insulei va suferi aproximativ 3.500 de militari ca pierderi, iar toate cele 26 de distrugătoare și fregate din marina sa vor fi scufundate, se arată în raport.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *