Nancy Pelosi și-a încheiat vizita în Taiwan, deplasându-se în Coreea de Sud

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, s-a întâlnit, astăzi, cu preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, ocazie cu care a transmis că Statele Unite vor continua să-și onoreze angajamentele faţă de Taiwan, în contextul tensiunilor tot mai ridicate cu China, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Astăzi, delegaţia noastră a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu vom renunţa la angajamentul nostru faţă de Taiwan”, a spus Pelosi, la întâlnirea cu Tsai, făcând trimitere la o decizie a Congresul american din anul 1979, în mandatul președintelui Jimmy Carter, considerată fundamentală pentru susținerea unui Taiwan democratic. „Solidaritatea americană cu Taiwanul este acum mai vitală ca oricând, iar acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi”, a transmis Nancy Pelosi.

„Vom susţine ferm suveranitatea ţării noastre şi vom continua să menținem linia de apărare a democraţiei”, a dat asigurări preşedinta Tsai Ing-wen, care a mai spus că se angajează să mențină pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și a promis că va face din Taiwan o forță-cheie de stabilizare pentru securitatea regională și dezvoltarea comerțului global.

China, care revendică insula, s-a opus prezenţei lui Pelosi în Taiwan și a desfășurat mai multe avioane de luptă în apropierea liniei de demarcaţie de la jumătatea strâmtorii Taiwan.

La scurt timp de la aterizarea la Taipei a demnitarului american, comandamentul de est al armatei chineze a anunțat declanșarea mai multor operațiuni militare în jurul insulei Taiwan. Ar fi vorba, potrivit presei chineze, despre exerciții militare și activități de antrenament, desfășurate în șase zone maritime și spații aeriene, toate aflate în jurul Taiwanului. Tot ca răspus la vizita demnitarului american, adjunctul ministrului chinez de externe, Xie Feng, l-a convocat de urgență, în noaptea de marți spre miercuri, pe ambasadorul american la Beijing, Nicholas Burns. La rândul său, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a condamnat vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, spunând că încalcă grav principiul „O singură China” și suveranitatea statului chinez.

SUA au trimis patru nave, în Marea Chinei de Sud, între care și portavionul USS Ronald Reagan, de pe care pot fi lansate mai multe avioane F-35, iar autoritățile taiwaneze au ridicat nivelul de alertă de luptă de marți până joi, 4 august, avioanele militare taiwaneze intrând, astfel, în stare de alertă la sol.

Japonia și Coreea de Sud şi-au exprimat, astăzi, îngrijorarea faţă de acţiunile militare concentrate anunţate de China ca reacţie a vizitei lui Nancy Pelosi, transmite AFP. „Pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan sunt importante nu doar pentru securitatea ţării noastre, ci şi pentru stabilitatea internaţională”, declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirokazu Matsumo.

Nancy Pelosi este prima deţinătoare a înaltei funcţii de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care ajunge în Taiwan în ultimii 25 de ani, după ce, în 1997, demnitarul american Newt Gingrich a vizitat insula. Lidera democrată este a treia în ierarhia oficială a SUA, după preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris, ceea ce sporește și mai mult semnificația pe care o comportă această vizită de susținere a Taiwanului.

După ce a vizitat parlamentul taiwanez și s-a întâlnit cu președinta Tsai Ing-wen, Nancy Pelosi a părăsit Taiwanul la bordul unui avion militar, îndreptându-se spre Coreea de Sud și Japonia, următoarele țări pe care le va vizita în cadrul turneului său asiatic.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *