Ministrul Energiei: România va implementa la termen solicitările europene pentru PNRR

Ultimele solicitări şi observaţii ale Comisiei Europene pentru finalizarea celor două jaloane din PNRR vor fi implementate conform termenelor prevăzute în regulament, informează Ministerul Energiei, printr-un comunicat.

„Ministerul Energiei va implementa în perioada următoare sugestiile şi observaţiile Comisiei în vederea finalizării celor două jaloane şi totodată se va încadra în orizontul de timp solicitat de aceasta”, precizează sursa citată.

Comisia Europeană a emis, ieri, evaluare preliminară pozitivă a celei de-a doua cereri de plată solicitată de România în cadrul PNRR, după ce a analizat şi a constatat că ţara noastră a îndeplinit 49 din cele 51 de jaloane şi ţinte asumate în acest sens. CE a semnalat că două jaloane legate de investiţiile în energie (jaloanele 129 şi 133) nu au fost duse la îndeplinire.

Jalonul 129 a vizat semnarea contractelor pentru construirea unei capacităţi de electrolizoare noi, iar jalonul 133 s-a referit la proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz şi încălzire centralizată.

Burduja: Jaloanele nu au fost îndeplinte ”din motive administrative”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat astăzi că au fost motive administrative care au dus la această situaţie, autoritatea de audit a României realizând o analiză a acestor jaloane şi declarându-le ca fiind îndeplinite.

„În ceea ce priveşte centralele de cogenerare – au fost motive administrative. Le vom soluţiona urgent. PNRR este o şansă de dezvoltare a României care nu trebuie în niciun caz ratată”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

România are acum dreptul de a-i prezenta Comisiei observaţiile sale în termen de o lună de la primirea comunicării.

Dacă, în urma observaţiilor României, Comisia ar confirma evaluarea sa, aceasta va stabili cuantumul plăţii care urmează să fie suspendat. Din acel moment, România va avea la dispoziţie o perioadă de şase luni pentru a îndeplini jaloanele restante.

PNRR al României este sprijinit de peste 29 de miliarde euro, din care 13% (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite sub formă de prefinanţare.

La 27 octombrie 2022, România a primit prima tranşă de 2,6 miliarde euro, în afara prefinanţării.

La 16 decembrie 2022, România a transmis Comisiei Europene și cererea pentru a doua plată, cea care se află acum în cauză.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *