Guvernele europene sunt trimise în judecată pentru că nu combat schimbările climatice

În trei procese distincte în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, cetățeni care au fost afectați de schimbările climatice au dat în judecată o serie de guverne europene. Principalul argument al reclamanților este că inactivitatea acestor guverne le-a încălcat drepturile omului.

Aceste cazuri, primele de acest gen audiate de tribunalul de la Strasbourg, pot duce la hotărâri care să solicite guvernelor implicate să reducă emisiile de dioxid de carbon mult mai rapid decât intenționau anterior.

Într-o luptă juridică, ce datează de șase ani, între sute de femei în vârstă și guvernul elvețian – primul caz care va fi judecat miercurea viitoare se concentrează pe efectele asupra sănătății ale valurilor de căldură provocate de schimbările climatice.

Tot miercuri, instanța va audia și un caz inițiat de Damien Carême, membru al Parlamentului European, în care contestă eșecul Franței de a adopta politici mai ferme privind schimbările climatice.

Al treilea dosar, care va fi audiat la sfârșitul verii, implică șase tineri din Portugalia care au dat în judecată 33 de țări, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit, Norvegia, Rusia, Elveția, Turcia și Ucraina. Aceștia susțin că cele 33 țări le-au încălcat drepturile și ar trebui să li se ordone să ia măsuri mai ambițioase pentru a aborda schimbările climatice.

Pentru prima dată în istorie, CEDO va examina cazurile pentru a stabili dacă politicile insuficiente privind schimbările climatice pot încălca drepturile omului, protejate de Convenția Europeană.

Ce drepturi au fost încălcate?

Femeile din Elevția susțin că guvernul acestora le-a încălcat dreptul la viață refuzând să reducă emisiile de CO2, în conformitate cu un ținta climatică de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius

În cazul său, Carême, fost primar al orașului Grande-Synthe, din nordul Franței, a încercat să stabilească dacă expunerea locuințelor oamenilor la riscuri climatice a constituit o încălcare a dreptului lor la viață.

Tinerii din Portugalia, susțin că cele 33 de națiuni nu au fost de acord să reducă emisiile suficient de repede pentru a menține încălzirea globală la 1,5°C. Aceștia susțin că incendiile de pădure și alte dezastre legate de schimbările climatice le amenință dreptul la viață și că nerezolvarea schimbărilor climatice discriminează tinerii, care vor fi cei mai grav afectați.

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *