Kim Jong Un: Interes mare pentru fabricile ruse de armament

Kim Jong Un își continuă vizita în Rusia, unde ar urma să viziteze, astăzi, câteva fabrici de aviaţie militară, dar şi civilă din oraşul Komsomolsk-pe-Amur.

Liderul nord-coreean ar putea merge la fabrica Gagarin, acolo unde se asamblează avioanele de luptă Suhoi. Apoi, să inspecteze flota rusă din Pacific la Vladivostok, după cum a anunțat ieri Vladimir Putin.

La rândul său, Kim Jong Un l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze Coreea de Nord, iar Putin a acceptat invitaţia de a veni în vizită la Phenian, potrivit agenţiei de ştiri nord-coreene, deşi nu a existat o confirmare imediată din partea Kremlinului.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Putin a călătorit rar în străinătate.

 Coreea de Nord a fost fondată în septembrie 1948, cu sprijinul Uniunii Sovietice, iar Moscova a susţinut-o timp de decenii în timpul Războiului Rece, deşi sprijinul a scăzut după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. În ultimii ani, China a fost văzută ca fiind puterea cu cea mai mare influenţă asupra lui Kim, dar liderii de la Phenian au încercat adesea să echilibreze legăturile atât cu Moscova, cât şi cu Beijingul.

După ce i-a luat locul lui Boris Elţîn în 1999, Putin a vizitat Phenianul în iulie 2000, când s-a întâlnit cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.

Coreea de Nord are un mare stoc de obuze și rachete

Pentru Statele Unite şi aliaţi, vizita lui Kim Jong Un în Rusia și întâlnirea cu Vladimir Putin reprezintă o preocupare: Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, dar nu este clar dacă au fost făcute livrări.

Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat aceste afirmaţii, dar au promis să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării.

Pe fondul luptelor crâncene din Ucraina, implicând puternic artileria, Rusia şi-a accelerat producţia de obuze, dar o linie de aprovizionare nord-coreeană ar putea fi utilă. Coreea de Nord ar avea un stoc mare de obuze de artilerie şi rachete compatibile cu armele din epoca sovietică, precum şi un istoric de producţie a unor astfel de muniţii.

Întrebat dacă Rusia ar putea pur şi simplu să treacă peste sancţiunile impuse Coreei de Nord, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia rămâne un membru responsabil al Consiliului de Securitate al ONU. Dar Peskov a adăugat că Moscova îşi va dezvolta relaţiile cu Coreea de Nord în conformitate cu propriile interese.

Departamentul de Stat al SUA a subliniat că administraţia Biden „nu va ezita” să impună sancţiuni suplimentare Rusiei şi Coreei de Nord, în cazul în care acestea vor încheia noi tranzacţii cu arme.

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *