Japonia va produce rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a contracara China și Rusia

Japonia afirmă că va dezvolta și va produce în serie o rachetă de croazieră și o rachetă balistică de mare viteză, ca parte a unei extinderi militare menite să facă față amenințărilor din partea Chinei și a Rusiei.

Planul de achiziție dezvăluit miercuri, în cererea anuală de buget a Ministerului Apărării, a fost puțin detaliat, dar reprezintă o îndepărtare clară de la limita de rază de acțiune impusă de zeci de ani Forței de autoapărare a Japoniei.

Japonia ia măsuri în fața amenințării chineze

„China continuă să amenințe că va folosi forța pentru a schimba unilateral status quo-ul și își adâncește alianța cu Rusia. De asemenea, aplică presiuni în jurul Taiwanului, prin presupuse exerciții militare și nu a renunțat la utilizarea forței militare ca modalitate de a uni Taiwanul cu restul Chinei”, a declarat ministerul Apărării, în cererea de buget.

Alarma cu privire la ambițiile regionale ale Chinei s-a intensificat după ce aceasta a desfășurat exerciții militare la scară largă, care au inclus lansarea de rachete balistice, după ce președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul la începutul acestei luni. Cinci dintre rachete au aterizat în apele aflate la mai puțin de 160 km de Japonia.

Tokyo are, de asemenea, dispute teritoriale de lungă durată cu Beijingul și Moscova – asupra insulelor Senkaku, cunoscute sub numele de Diaoyu în China, și a teritoriilor nordice, cunoscute sub numele de insulele Kuril în Rusia.

Ministerul Apărării a menționat, de asemenea, riscul pe care îl reprezintă, pentru Japonia, Coreea de Nord, care a efectuat un număr fără precedent de teste militare în acest an. Ministerul de la Tokio a precizat că va putea face publice detaliile privind cheltuielile doar după luna decembrie, când guvernul urmează să adopte o nouă strategie de securitate națională, care este revizuită pentru a consolida capacitatea militară a Japoniei în următorii cinci ani.

Japonia și-a consolidat alianța cu SUA

Japonia și-a consolidat deja alianța de securitate cu Statele Unite, un aliat cheie, și și-a extins cooperarea militară cu națiuni prietene din regiunea Asia-Pacific și Europa. Criticii se tem că modernizarea rachetelor și potențiala utilizare a atacurilor preventive ar schimba în mod fundamental politica de apărare a Japoniei și ar putea încălca Constituția pacifistă postbelică, care limitează utilizarea forței la autoapărare.

Japonia limitează cheltuielile anuale pentru apărare la 1% din PIB, dar partidul de guvernământ al lui Kishida propune dublarea acestei sume în anii următori, citând standardul NATO de 2% din PIB. Acest lucru ar face din Japonia al treilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, după SUA și China.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, incredible weblog layout! How long have you been running a blog for?
    you make running a blog look easy. The whole look of your site is fantastic, let alone the content!
    You can see similar here sklep online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *