Israel: Continuă negocierile asupra reformei justiţiei

Negocierile dintre partidele majorităţii şi opoziţie privind proiectul de reformă a justiţiei în Israel continuă miercuri, după o primă întâlnire „într-un spirit pozitiv” cu o zi înainte, a indicat biroul preşedintelui israelian Isaac Herzog, comentează AFP, potrivit Agerpres.

„După aproximativ o oră şi jumătate, s-a încheiat întâlnirea care s-a desfăşurat într-un spirit pozitiv”, a anunţat marţi seară biroul preşedintelui într-un comunicat. Miercuri, „preşedintele Isaac Herzog va continua seria de întâlniri”, a adăugat documentul.

Această primă „întâlnire de dialog” a avut loc la reşedinţa preşedintelui Herzog la Ierusalim între „echipele de lucru reprezentând coaliţia la putere”, precum şi formaţiunile de opoziţie Yesh Atid şi Partidul Unităţii Naţionale, potrivit comunicatului.

Yair Lapid şi Benny Gantz, lideri respectivi ai acestor două partide, au anunţat luni că sunt pregătiţi să dialogheze cu majoritatea, sub egida preşedintelui Herzog.

Cu puţin înainte, premierul Benjamin Netanyahu anunţase „o pauză” în examinarea proiectului de reformă a justiţiei care divizează ţara, pentru a oferi şansa unui dialog în vederea adoptării un text mai consensual în cursul sesiunii parlamentare de vară, care începe la 30 aprilie.

Preşedintele american Joe Biden, al cărui guvern salutase „pauza” anunţată de Netanyahu, a pledat din nou marţi seară pentru abandonarea proiectului. „Ei nu pot continua pe această cale şi cred că m-am făcut înţeles”, a spus preşedintele american în marja unei vizite în Carolina de Nord.

„Sper că vor renunţa”, a spus el mai târziu despre proiectul de lege. El a adăugat că, „pe termen scurt”, nu intenţionează să-l invite pe Netanyahu la Casa Albă.

„Pauza” anunţată de Netanyahu după începerea unei greve generale şi apariţia unor tensiuni în cadrul majorităţii a fost întâmpinată cu scepticism de contestatari, precum şi de mai mulţi comentatori politici.

Dacă au acceptat medierea preşedintelui Herzog, Yair Lapid şi Benny Gantz au avertizat, însă, guvernul împotriva componenței comisiei însărcinate cu selecţionarea judecătorilor, unul dintre cele mai contestate aspecte ale reformei, cele două partide au avertizat într-un comunicat comun că vor părăsi „imediat” masa negocierilor dacă acest text „este pus în programul parlamentului”.

Pentru guvern, reforma vizează reechilibrarea puterilor diminuând prerogativele Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în favoarea parlamentului.

Oponenţii săi cred, dimpotrivă, că reforma riscă să ducă la o derivă iliberală sau autoritară.

Facebook

Comentarii

95 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *