Începe procesul lui Trump. Fără precedent în istoria SUA

Donald Trump devine azi primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă într-un proces penal, care se deschide la New York şi care face mai imprevizibil duelul său cu Joe Biden, actualul preşedinte, la alegerile din noiembrie, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Miliardarul republican este acuzat că și-a falsificat registrele de afaceri pentru a cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels, o vedetă de filme pentru adulți, cu puțin timp înainte de alegerile din 2016.

Chiar dacă riscă, teoretic, o pedeapsă cu închisoarea, aceasta nu l-ar împiedica să fie candidat la scrutinul prezidenţial din noiembrie, dar i-ar plasa campania într-o situaţie total inedită. Dacă, dimpotrivă, ar fi declarat nevinovat, aceasta ar fi o victorie majoră pentru candidatul republican.

Miza procesului

‘Mizele sunt foarte ridicate, pentru că Trump şi avocaţii săi au reuşit până acum să încetinească (celelalte) procese’, cu privire la acuzaţii de tentative ilegale de inversare a rezultatelor prezidenţialelor din 20202 şi gestionarea unor documente clasificate, a subliniat pentru AFP Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea Richmond. Aşa încât, a adăugat el, dosarul Stormy Daniels, calificat drept fragil de către experţi, ‘ar putea să fie singurul judecat înainte de alegeri’.

Până în ultimele zile, avocaţii au încercat fără succes să amâne începerea procesului. Sâmbătă seara, la un miting de campanie în Pennsylvania, Trump s-a declarat din nou victima unei persecuţii judiciare şi politice. ‘Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea pentru că nu îi voi lăsa niciodată, niciodată să o ia pe a voastră’, le-a spus el susţinătorilor.

Fostul preşedinte a dat asigurări că va depune mărturie la proces.Tribunalul din Manhattan va fi plasat sub o securitate foarte ridicată. Sunt aşteptate manifestaţii pro şi anti-Trump, precum şi mass-media din toată lumea. Audierile nu vor fi televizate.

Luni, în prima etapă, va avea loc selecţia celor 12 juraţi care vor avea responsabilitatea de a-l declara în unanimitate pe Donald Trump ‘vinovat’ sau ‘nevinovat’, un proces care s-ar putea întinde pe mai multe zile. Cel puţin o sută de rezidenţi în Manhattan vor fi reuniţi în sala de şedinţe, unde vor trebui să răspundă la un lung chestionar despre afilierile lor politice şi simpatiile lor sau nu pentru Donald Trump.

Prețul tăcerii: 130.000 de dolari

Miliardarul este inculpat pentru 34 de falsificări de documente contabile ale companiei sale, Trump Organization, ce ar fi avut drept scop să ascundă, sub acoperirea unor ‘cheltuieli juridice’, plăţi făcute cu puţin timp înaintea scrutinului prezidenţial din 2016 pentru a-i cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels. În schimbul a 130.000 de dolari, aceasta ar fi acceptat să nu dezvăluie relaţia pe care ar fi avut-o cu miliardarul cu zece ani mai devreme, pe când acesta era deja căsătorit cu Melania Trump. Donald Trump a negat în permanenţă această relaţie, iar apărarea sa vrea să demonstreze că plăţile respective ţin de sfera privată.

Însă acuzarea, condusă de procurorul Alvin Bragg, care a candidat în funcţie ca reprezentant al Partidului Democrat, vrea să demonstreze existenţa unor manevre frauduloase menite să le ascundă informaţii alegătorilor cu câteva zile înaintea scrutinului prezidenţial, câştigat de Trump împotriva lui Hillary Clinton.

Una din mize va fi să se determine ce anume a ştiut Trump despre aceste plăţi când ele au avut loc.

Fostul său avocat personal, Michael Cohen, cel care i-a virat banii lui Stormy Daniels – la cererea clientului său, dă el asigurări – şi care a fost deja condamnat de justiţia federală pentru acest caz, va fi unul din martorii cheie ai acuzării.

În schimb, apărarea va conta pe discreditarea acestui martor, devenit inamic declarat al lui Donald Trump şi care a fost condamnat de asemenea pentru că a minţit în faţa Congresului american.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *