Guvernul Ciolacu a fost învestit

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, astăzi, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu.

Şedinţa a fost condusă de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 418 parlamentari din cei 465, potrivit Agerpres.

După aproape trei ore și jumătate de dezbateri, Guvernul Ciolacu a fost învestit cu 290 voturi din 385 exprimate, 95 împotrivă și nici o abținere.

Două voturi împotriva noului Executiv au venit din partea liberalilor Florin Cîțu și Dan Vîlceanu, care, spun surse Digi24, riscă să fie dați afară din partid.

Marcel Ciolacu: Rezolvarea problemelor profesorilor și eliminarea pensiilor parlamentare

Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, s-a angajat ca, în calitate de viitor prim-ministru, să conlucreze cu toţi liderii politici, indiferent de partid.

”Există o singură Românie şi trebuie să aibă un singur guvern pentru toţi cetăţenii, iar acela trebuie să fie Guvernul României. Trebuie să fim responsabili în faţa românilor care au dat dovadă de multă putere în aceste momente grele. Românii au înfruntat o pandemie, iar acum se luptă cu inflaţia şi cu preţurile”, a spus Marcel Ciolacu.

El a subliniat că PSD a demonstrat deja că înţelege aceste lucruri, în momentul în care a acceptat să participe la formarea coaliţiei de guvernare.

„Am format această mare coaliţie pentru stabilitatea României în vremurile cele mai grele. (…) Trebuie să privim dincolo de liniile de partid. Mă angajez să lucrez cu fiecare dintre dumneavoastră, indiferent de partid, la fel cum mă angajez ca, pentru binele României, să stabilesc parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civilă, sindicate şi mediul academic”, a declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a declarat, în Parlament, că angajamentul său ferm ca viitor prim-ministru este să discute cu profesorii pentru a le rezolva problemele.

De asemenea, acesta a afirmat că va susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. ”Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Și vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern. Să reușim împreună să facem reformă și să luăm banii din PNRR”.

AUR, USR și UDMR au anunțat că nu vor vota guvernul

Pentru ca Guvernul să fie învestit era nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Guvernul a fost susţinut, așa cum au anunțat anterior, de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă.

AUR şi USR au anunţat că vor vota împotrivă.

Parlamentarii UDMR au precizat, de asemenea, că nu vor susţine la vot Guvernul.

Președintele formațiunii, Kelemen Hunor, a declarat, în timpul intervenției sale, că parlamentarii UDMR vor fi prezenţi în sală, dar că nu vor vota Guvernul.

Ieri, miniştrii propuşi în cabinetul Ciolacu au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind aviz pozitiv.

Lista membrilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu este:

prim-ministru – Marcel Ciolacu;

viceprim-ministru – Marian Neacşu (PSD)

viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu (PNL)

ministrul Finanţelor – Marcel Boloş (PNL)

ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (PSD)

ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea (PSD)

ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu (PNL)

ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr (PSD)

ministrul Educaţiei – Ligia Deca (PNL)

ministrul Culturii – Raluca Turcan (PNL)

ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu (PNL)

ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea (PSD)

ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu (PSD)

ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea (PNL)

ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (PSD)

ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu (PSD)

ministrul Energiei – Sebastian Burduja (PNL)

ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (PSD)

ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia (PSD)

ministrul Mediului – Mircea Fechet (PNL)

Facebook

Comentarii

94 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *