Guvernul britanic amână implementarea controalelor post-Brexit asupra importurilor din UE

Executivul britanic a anunțat marți că amână cu încă trei luni implementarea completă a controalelor asupra importurilor de bunuri din Uniunea Europeană, în urma Brexitului. Noile reguli, care inițial ar fi trebuit să intre în vigoare la 31 octombrie 2023, vor fi aplicate abia începând cu 31 ianuarie 2024. Decizia vine pe fondul temerilor legate de perturbările în lanțurile de aprovizionare și de potențiala creștere a costului vieții.

Regatul Unit a părăsit piața unică europeană în ianuarie 2021, însă a evitat implementarea integrală a controalelor de frontieră, pe măsură ce au crescut preocupările cu privire la impactul asupra traficului portuar și asupra economiei în general. Această decizie a fost în contrast cu măsurile implementate rapid de Uniunea Europeană, care a introdus controale frontaliere pentru bunurile venite din Regatul Unit, determinând creșterea costurilor și provocând noi obstacole pentru companii.

Începând cu 31 octombrie 2023, Regatul Unit intenționa să impună cerințe suplimentare, cum ar fi certificatele sanitare pentru anumite produse animale, plante și alimente importate din Europa. Însă, pentru a acorda mai mult timp companiilor pentru pregătire, cerințele precum controalele fizice și declarațiile de siguranță vor fi introduse treptat pe parcursul anului 2024. În plus, data aplicării unor cerințe specifice, cum ar fi controalele asupra riscurilor medii ale produselor animale și vegetale, va fi de asemenea amânată cu trei luni.

Într-un alt context, la începutul anului curent, Regatul Unit și Uniunea Europeană au ajuns la un acord denumit „Acordul-cadru de la Windsor”. Acesta a abordat preocupările majore legate de situația din provincia Irlanda de Nord ca urmare a Brexitului. Acordul a stabilit reguli pentru tranzacțiile comerciale între Marea Britanie și Irlanda de Nord, incluzând un sistem de benzi verzi și roșii pentru monitorizarea mărfurilor. De asemenea, au fost stabilite proceduri pentru rezolvarea litigiilor, tribunalele din Irlanda de Nord având autoritatea de a examina în primă instanță aceste cazuri.

Facebook

Comentarii

61 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *