Germania închide 15 centrale pe bază de cărbune

Germania a închis 15 centrale electrice pe cărbune, pentru a accelera tranziția către energiile regenerabile și a reduce dependența de combustibilii fosili.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a subliniat că aceste centrale nu mai sunt necesare economic, subliniind importanța tranziției către surse de energie mai curate.

În ciuda planurilor de a elimina complet centralele pe cărbune până în 2030, criza energetică generată de războiul din Ucraina a determinat menținerea temporară a acestora pentru a face față creșterii prețurilor la energie. Odată ce prețurile s-au stabilizat, Germania a decis să le închidă definitiv.

„Este momentul să renunțăm la aceste centrale pe cărbune și să ne orientăm către surse de energie curate și sustenabile”, a declarat Habeck pentru agenția de presă germană (dpa).

În timp ce inflația din Germania a atins cote record în 2022 din cauza prețurilor ridicate la energie, aceastea au scăzut considerabil, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie 2021 în martie, conform unui nou sondaj preluat de EURACTIV.

În plus, extinderea energiilor regenerabile a dus la o scădere semnificativă a prețurilor la electricitate și gaze, cu majoritatea electricității provenind acum din surse prietenoase cu mediul.

În ultimele zile, șapte dintre cele 15 centrale electrice pe cărbune au fost deja închise în zonele Rhenish și Brandenburg, iar luni, ministerul german al economiei a anunțat închiderea a încă opt centrale, reducând astfel dependența de cărbune în generarea de electricitate.

Deși partea de energie provenită din cărbune a scăzut în 2023, ajungând la 26,1%, față de 33,2% în 2022, acesta rămâne încă a doua cea mai importantă sursă de energie în Germania, deși se observă o tendință de reducere a dependenței de acest combustibil fosil.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *