Raport ONU: Racheta care a lovit Harkov provenea din Coreea de Nord

Observatorii ONU au confirmat luni că resturile unei rachete care a aterizat în orașul ucrainean Harkov pe 2 ianuarie sunt de origine nord-coreeană, provenind din seria Hwasong-11, potrivit unui raport citat de Reuters și news.ro.

Raportul de 32 de pagini, elaborat de experții ONU care monitorizează respectarea sancțiunilor, indică că „resturile recuperate de la o rachetă care a aterizat în Harkov, Ucraina, la 2 ianuarie 2024, provin de la o rachetă din seria Hwasong-11 a RPDC”.

Faptul contravine embargoului ONU impus Coreei de Nord privind armele.

Deși autoritățile ucrainene au furnizat informații privind traiectoria rachetei, care indică o posibilă lansare din teritoriul Federației Ruse, observatorii nu au putut identifica independent locul de unde a fost lansată racheta și nici de către cine.

Ancheta a evidențiat că o lansare de pe teritoriul rus ar putea indica achiziționarea rachetei de către cetățeni ruși, încălcând astfel embargoul impus Coreei de Nord în 2006.

Statele Unite și alte țări au acuzat anterior Coreea de Nord că a transferat arme către Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei. Aceste acuzații au fost negate de Moscova și Phenian.

Rusia și-a exercitat dreptul de veto luna trecută la reînnoirea mandatului experților ONU care monitorizează sancțiunile împotriva Coreei de Nord, iar mandatul actualului grup de experți va expira marți.

La scurt timp după atacul din 2 ianuarie, biroul procurorului din regiunea Harkov a prezentat fragmente din rachetă presei, sugerând că aceasta ar fi diferită de modelele rusești și că „este posibil să fie o rachetă furnizată de Coreea de Nord”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *