Foametea face tot mai multe victime pe glob

Insecuritatea alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi a evenimentelor meteorologice extreme şi a şocurilor economice, au avertizat miercuri 16 organizaţii ale ONU şi umanitare, transmite AFP.

Asta înseamnă 24 de milioane de oameni mai mult decât în 2022, precizează cel mai recent raport global privind crizele alimentare al Reţelei de informaţii privind securitatea alimentară (FSIN), care notează că perspectivele rămân „sumbre” pentru anul în curs.

Este, de asemenea, al cincilea an consecutiv de creştere a numărului de persoane care se confruntă cu insecuritate alimentară acută, adică o situaţie în care viaţa sau mijloacele de trai ale unei persoane sunt în pericol iminent, aceasta nefiind în măsură să se alimenteze în mod adecvat.

Circa 700.000 de oameni au fost în pragul foametei în 2023, dintre care 600.000 în Gaza. Un număr care de atunci a crescut şi mai mult pe teritoriul palestinian, marcat de foamete şi război, ajungând la 1,1 milioane de oameni, notează AFP.

„Finanţarea nu corespunde nevoilor. Guvernele trebuie să întărească resursele disponibile pentru dezvoltarea durabilă”, afirmă secretarul general ONU, Antonio Guterres. Mai mult, costurile de distribuire a ajutorului au crescut, menţionează AFP.

Pentru 2024, evoluţia „va depinde de încetarea ostilităţilor”, spune Fleur Wouterse, directoare adjunctă a biroului pentru situaţii de urgenţă şi rezilienţă al agenţiei Naţiunilor Unite pentru agricultură şi alimentaţie, FAO, potrivit căreia „de îndată ce va fi posibil accesul umanitar” în Gaza şi Sudan, ajutorul va putea, de exemplu, să atenueze „rapid” criza alimentară din aceste zone.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *