Cât de eficiente sunt sancțiunile UE impuse Rusiei?

În ciuda pregătirii celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ce va fi propus în apropierea celei de-a doua aniversări a invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, se pare că actualul mecanism de sancțiuni al UE este vulnerabil.

Uniunea Europeană se confruntă cu critici dure în legătură cu eficacitatea sancțiunilor sale împotriva Rusiei. Potrivit informațiilor obținute de The European Correspondent numeroasele cazuri de eludare a acestora pun sub semnul întrebării capacitatea UE de a preveni astfel de abateri.

Mecanismul de aplicare a sancțiunilor europene se dovedește a fi defectuos, având efect doar asupra entităților europene și fiind lipsit de autoritate extrateritorială. Astfel, țările non-UE, precum Moldova, pot eluda sancțiunile UE și pot continua să facă afaceri cu Rusia. Mai grav, companiile din aceste țări pot cumpăra produse rusești și le pot revinde statelor membre ale UE fără a se confrunta cu constrângeri legale semnificative.

Cazuri concrete de eludare a sancțiunilor au fost aduse în atenție, arătând că aceasta nu reprezintă doar incidente izolate, ci o problemă sistemică. În septembrie 2023, Comisia Europeană a emis un ghid pentru întreprinderile cu sediul în UE privind eludarea sancțiunilor, însă acesta nu are putere legală. Un raport ulterior a dezvăluit că Rusia continuă să importe componente cruciale pentru rachete din țările UE, în ciuda sancțiunilor.

În ianuarie 2024, ofițerul de informații militare rus, Viktor Labin, stabilit la Bruxelles, a fost implicat în facilitarea vânzării de tehnologie militară europeană către Rusia printr-o firmă-fantomă înregistrată în Turcia.

Comisia Europeană, responsabilă de monitorizarea sancțiunilor, mai este criticată și pentru numărul redus de personal dedicat acestei probleme. Cu doar două persoane care se ocupă de eludarea sancțiunilor, DG FISMA (Direcția Generală pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital) este sub presiune să își mărească personalul la 26 de angajați. Cu toate acestea, întârzierea în luarea măsurilor necesare ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea viitoarelor sancțiuni și la capacitatea UE de a preveni noi agresiuni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *