După ani de negocieri, reforma migrației va fi votată de Parlamentul European

Pactul privind migrația și azilul, care reprezintă o reformă amplă a UE în ceea ce privește migrația, va fi supus la votul Parlamentului European, miercuri.

Comisia Europeană a propus această reformă în septembrie 2020, dar au urmat ani de negocieri între statele membre. Este considerată o mare performanță, Pactul fiind susținut acum de principalele trei familii politice europene – PPE, S&D (socialiştii) şi Renew Europe.

În ciuda acestei susțineri politice în PE, Pactul este denunțat de organizaţiile pentru drepturile omului. Acestea sunt îngrijorate în special de o dispoziţie prin care ţărilor le va fi impusă crearea de centre în apropierea frontierelor. Acolo vor fi primiți solicitanţi ale căror dosare vor face obiectul unei proceduri de examinare rapidă. Aproximativ 30.000 de locuri urmează să fie create în Uniunea Europeană pentru aceştia.

Reforma păstrează regula în vigoare în prezent conform căreia prima ţară de intrare în UE a unui migrant este responsabilă pentru cererea sa de azil, cu câteva amendamente.

Pentru a ajuta ţările unde sosesc numeroşi exilaţi, precum Italia, Grecia sau Spania, este organizat un sistem de solidaritate obligatorie. Celelalte state membre trebuie să contribuie, preluând solicitanţi de azil sau aducând un sprijin financiar ţărilor aflate sub presiunea migranţilor. Acest ultim amendament survine după eşecul sistemului privind cotele de refugiaţi – decis în perioada crizei din 2015-2016 – care s-a lovit de refuzul Ungariei, Poloniei şi Cehiei.

Un alt punct controversat al acestei reforme este posibilitatea, în anumite condiţii, de a trimite un solicitant de azil către o ţară terţă ”sigură”.

Pe lângă reformă, Uniunea Europeană îşi multiplică acordurile cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor (Tunisia, Mauritania, Egipt) pentru a încerca să reducă numărul migranţilor sosiţi la frontierele sale. Cifrele spun că UE se confruntă cu o creștere a cererilor de azil, care au ajuns la 1,14 milioane – cel mai înalt nivel după 2016.

Reforma a făcut deja obiectul unui acord politic, în decembrie, între Parlamentul European şi Consiliul UE. După votul eurodeputaţilor, ea va trebui să fie validată oficial de Consiliu. 

Reforma se va aplica începând din 2026.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *