Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Reforma judiciară din Polonia încalcă legea UE

Într-o lovitură semnificativă pentru guvernul polonez, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a declarat că reforma judiciară din 2019 din Polonia încalcă legea UE. Această decizie reprezintă încă o înfrângere juridică pentru Varșovia și se adaugă provocărilor tot mai numeroase cu care acesta se confruntă.

Curtea de Justiție a hotărât că reforma judiciară poloneză subminează accesul la o justiție independentă și imparțială, încălcând astfel legea UE. Reforma judiciară în discuție avea ca scop pedepsirea judecătorilor care criticau partidul Lege și Justiție aflat la putere. Aceasta a înființat o cameră disciplinară pentru sistemul judiciar, care a fost larg criticată ca fiind un instrument politic de exercitare a controlului asupra sistemului judiciar. Comisia Europeană și organizațiile societății civile au denunțat în repetate rânduri această cameră ca fiind o amenințare la adresa independenței sistemului judiciar.

Hotărârea CJUE a anulat și o prevedere a sistemului disciplinar cunoscută sub denumirea de „legea căpușă”, care pedepsea judecătorii pentru refuzul de a accepta validitatea reformelor judiciare și pentru punerea sub semnul întrebării a statutului celorlalți judecători numiți în cadrul acestor reforme. În plus, instanța a contestat obligația judecătorilor de a publica declarații online, invocând încălcarea dreptului lor la viața privată.

Ca rezultat al deciziei CJUE, amenzile impuse Poloniei pentru ignorarea unei măsuri provizorii anterioare dispuse de curte au fost automat suspendate. Țara se confrunta cu amenzi zilnice de 1 milion de euro, care au fost reduse la 500.000 de euro după înlocuirea camerei disciplinare cu o „cameră a responsabilității profesionale”. Cu toate acestea, Polonia este în continuare responsabilă pentru o factură totală de 556 de milioane de euro, din care 360 de milioane de euro au fost deja deduse din fondurile UE.


Polonia se confruntă acum cu obligația de a modifica reforma judiciară pentru a se conforma legii UE, altfel riscă să fie supusă unor noi sancțiuni financiare. Întrucât țara se îndreaptă către o perioadă electorală, rămâne incert cum vor influența aceste controverse în curs de desfășurare peisajul politic din Polonia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *