Cum deschidem școlile? Modelul austriac

Guvernul austriac a anunțat reluarea cursurilor școlare începând din 4 mai, într-o primă fază numai pentru elevii din clasele terminale (categorie ce cuprinde 100.000 de elevi austrieci). Redeschiderea etapizată a școlilor prevede ca din 15 mai să revină în clase copiii între 6 și 14 ani (700.000 elevi vizați), iar liceenii care nu sunt în ultimul an de studiu (300.000 de elevi) vor reîncepe școala abia la 29 mai.
Pentru a asigura distanța sanitară, fiecare clasă va fi împărțită în două grupe: o parte din elevii unei clase vor frecventa școala de luni până miercuri, iar cealaltă jumătate numai joi și vineri. În săptămâna următoare, cele două grupuri de elevi își vor inversa programul, astfel încât fiecare elev să dispună de același interval de timp la școală.
Măștile devin obligatorii începând de la vârsta de 10 ani în incinta școlii.
Elevii vor fi scutiți de teme până la vacanța de vară, programul zilnic va fi scurtat față de ritmul normal, iar pe perioada verii se vor organiza cursuri de recuperare pentru elevii ale căror dificultăți de învățare s-au accentuat pe perioada izolării la domiciliu, informează Le Figaro.
Austria și-a închis școlile din cauza pandemiei la jumătatea lunii martie. În această țară, au fost testate pozitiv 15.071 de persoane și au decedat 522.
Acest mod de organizare a redeschiderii școlilor poate fi luat în considerare și de autoritățile române. De asemenea, alte idei lansate în aceste zile în UE merită să fie analizate.
Spre exemplu, 30 de deputați francezi propun reportarea concediilor și vacanței școlare din prima jumătate a lunii iulie pentru prima jumătate a lunii septembrie. Întrucât este incertă redeschiderea activităților turistice în iulie, pentru a salva acest sector grav afectat, sugestia vizează amânarea începerii școlii după vacanța de vară cu 15 zile.
H. Blidaru
foto: AFP
Facebook

Comentarii