Comisia Europeană vrea facilitarea accesului la serviciile de securitate socială

Comisia Europeană a prezentat miercuri un set ambițios de propuneri menite să simplifice și să faciliteze accesul cetățenilor europeni la serviciile de securitate socială în statele membre ale Uniunii Europene și în alte țări asociate. Această inițiativă vizează să accelereze procesul de digitalizare în domeniul securității sociale, pentru a face mai ușor pentru milioanele de cetățeni care locuiesc sau lucrează în afara țării să beneficieze de servicii medicale și sociale în străinătate și să obțină rambursarea cheltuielilor aferente.

Conform datelor Comisiei Europene, în 2021, aproximativ 16 milioane de persoane din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European (SEE), Asociația Europeană de Liber Schimb (AELS) și Elveția locuiau sau lucrau în afara teritoriului lor național. Pentru acești cetățeni, accesul la servicii esențiale, cum ar fi asistența medicală și beneficiile sociale, a fost adesea îngreunat de birocrație și documentația complicată.

În acest context, Comisia Europeană a cerut statelor membre ale UE să accelereze implementarea Schimbului electronic de informații de securitate socială (EESSI), o platformă digitală care va simplifica schimburile de informații între instituțiile naționale de securitate socială. Obiectivul este ca EESSI să devină operațional în întreaga Europă până la sfârșitul anului 2024, eliminând astfel procedurile pe hârtie, care ocupă extrem de mult timp și sunt ineficiente.

Prin intermediul acestor propuneri, Comisia dorește ca statele membre să ofere mai multe proceduri de coordonare a securității sociale, complet online, pentru a facilita mobilitatea și munca în străinătate, asigurând în același timp că cetățenii au acces rapid la beneficiile sociale la care sunt eligibili.

Comisia Europeană a anunțat că va oferi sprijin tehnic și financiar statelor membre în vederea implementării acestor măsuri și a cerut Parlamentului European și Consiliului să aprobe acest plan ambițios, care ar putea aduce beneficii semnificative pentru cetățenii europeni și pentru facilitarea mobilității în interiorul Uniunii Europene și dincolo de granițele sale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *